Nieuws

Gimv verrassend snel weg uit Option

De investeringsmaatschappij Gimv die in december in de noodkapitaalverhoging van Option investeerde, is alweer weg. De tweede redder van dienst, LRM, kan nog niet weg.

Gimv en de Limburgse investeringsmaatschappij LRM speelden vorig jaar in december een belangrijke rol bij de redding van het Leuvense technologiebedrijf Option. Dat had toen 20 miljoen euro nodig om zijn strategische ommezwaai te financieren. Het was verre van zeker dat de kapitaalverhoging zou lukken. Groot was de opluchting bij Option toen Gimv en LRM zich bereid verklaarden een vangnet te leggen. Ze zouden onder bepaalde voorwaarden elk 2,5 miljoen euro investeren door voorkeurrechten die het publiek niet uitoefende op te nemen.

Ook voor de beleggers in Option was de steun van beide maatschappijen een opsteker. Een van de scenario’s was dat de Gimv zijn toptechnoloog Alex Brabers als bestuurder zou afvaardigen. Het publiek oefende echter in groten getale zijn voorkeurrechten uit, waardoor Gimv en LRM slechts een klein belang in Option verwierven. Onvoldoende voor een zitje in  de raad van bestuur en greep op het beleid.

Met winst weer verkocht
Volgens kenners heeft Gimv daarop vrij snel zijn aandelen Option opnieuw verkocht en dat met mooie winst. LRM zit wel nog in Option. Want Option heeft zich geëngageerd om een softwarefaciliteit te openen in het in Waterschei te bouwen incubatiecentrum. Als LRM zijn aandelen verkoopt, vervalt die verplichting, redeneert Option. LRM kan dus niet weg en wil dat waarschijnlijk niet, want voor een beperkte investering krijgt het zijn Limburgse Optionfiliaal.

Gimv voelde zich ongebonden. Ze redeneert dat Option niet aan de criteria voldeed: een voldoende grote investering met aansluitend een aandeelhoudersakkoord, bestuurderspost en impact op de strategie. Doordat het publiek de voorkeurrechten had uitgeoefend, bleef er voor Gimv geen volwaardige rol meer over. Betrokkenen ontkenden alvast dat beleggers op het verkeerde been werden gezet.

"Het had geen zin om te blijven zitten met een zeer beperkte investering zonder een rol van toegevoegde waarde die je als venturecapitalist wil brengen. Andere beleggers hebben ook de vrije keuze", zei een betrokkene. "We weten dat de Gimv heeft verkocht, maar van LRM weten we het niet", zei Jan Callewaert, de topman van Option.

Gimv maakte gisteren tussentijdse resultaten bekend. Daaruit blijkt een nog altijd stevige investerings- en desinvesteringsactiviteit. Alleen al in het derde kwartaal is voor 60 miljoen gedesinvesteerd. Gimv investeerde onlangs ook in Electrawinds, farmabedrijf Movetis, cinemabedrijf XDC en in GreenPeak. Onlangs werd ook een nieuw fonds voor de agrosector opgezet: Gimv-Agri+.

 

businessfinancieelgimvitprofessionalnieuwsoptionzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600