Vlaanderen niet fit voor Cebit 2010
Opvallende vaststelling op deze Cebit: op de Vlaamse stand zijn amper drie bedrijven vertegenwoordigd. Verderop in dezelfde hal is de Brusselse stand veel beter bemand, met een twaalftal bedrijven. Waaronder enkele Vlaamse.
Wanneer men hal 6 van op het plein binnentreedt, is de Vlaamse stand de eerste die men ziet. Jammer genoeg biedt die een wat troosteloze aanblik: amper vier bedrijven hebben zich verzameld. Een schril contrast met enkele jaren gelden, toen de Vlaamse stand nog meer dan tien bedrijven herbergde.
Volgens een van de standhouders zou het lagere aantal deelnemers vooral te wijten zijn aan de lagere inspanningen van FIT (Flanders Investment and Trade) om bedrijven naar Cebit te lokken. “Vroeger werd dit uitbesteed aan een bureau dat zich uitsluitend daarmee moest bezighouden en dat leverde veel meer positieve antwoorden op.” Dit jaar werd er nauwelijks actief gezocht naar deelnemers. De gebrekkige communicatie zorgde niet alleen voor een lage opkomst. Ook de opvolging van de inschrijving zorgde voor wrevel bij de Vlaamse standhouders. Pas in februari kregen ze bijvoorbeeld een definitieve bevestiging van hun inschrijving.
Brussel goedkoper
De lagere opkomst zorgt er ook voor dat de kosten door heel wat minder bedrijven moeten gedragen worden, met een veel hoger prijskaartje als gevolg: de standhouders op de Vlaamse stand moeten ruim drieduizend euro betalen, terwijl enkele meters verder voor een plekje op de Brusselse stand maar een vijfde van dat bedrag moet worden neergelegd.
Opvallend is dat op de Brusselse stand ook enkele Vlaamse bedrijven vertegenwoordigd zijn. Bijvoorbeeld het in Zaventem gevestigde Ordiges. “Wij werden door FIT helemaal niet benaderd, dus de Vlaamse stand is voor ons nooit een optie geweest”, zo klinkt het bij Ordiges. Maar de vraag blijft of ze anders zouden hebben toegehapt, met zulk groot prijsverschil.
De schrijnende verschillen tussen beide stands doen het ergste vermoeden voor de toekomst van de Vlaamse beursstand. “Als je zo slecht communiceert, de prijs zo veel hoger is dan bij de Brusselse stand, en dan niet eens een deftige praatruimte voorziet voor onze bezoekers, dan hoef je je niet te verbazen dat op den duur niemand meer mee wil. Dan kan je rustig afhaken met de vaststelling dat er geen interesse meer is. Maar dat heeft FIT dan toch aan zichzelf te danken.”