Russische Roulette
De nieuwste hype op internet is ChatRoulette. Een site die sommigen nu al bombarderen tot ‘de beste websensatie sinds Facebook’. Een vergelijking die volgens mij niet helemaal opgaat, maar laat ik het even toelichten. ChatRoulette is een chatsite die gebruikers toelaat willekeurig videocontact te maken met vreemden. Russische roulette dus, maar dan voor videochat. De site is niet toevallig een initiatief van een 17-jarige Russische student.
Het concept is doodsimpel. Na te zijn ingelogd krijgen gebruikers via hun webcam een willekeurige andere gebruiker te zien. Ze kunnen met die persoon chatten of gewoon op ‘next’ klikken, waardoor iemand anders tevoorschijn komt. Nu wil ik best op de hoogte zijn van nieuwe trends op internet, dat is ook mijn job. Maar zoiets doe je niet ongestraft. Want ChatRoulette werd een vreemde reis in cyberspace. Ik zag mensen verscholen achter een carnavalmasker en chatters die al stevig in de alcohol waren geschoten. Ik ontmoette Batman, Kermit en een vrijend koppel. Ik ontmoette mannen die me onmiddellijk van het scherm haalden toen ze zagen dat ik geen vrouw was.
Vier dingen onthoud ik van mijn hele Chatroulette-ervaring. Ten eerste: er lopen in de wereld, en zeker ook op internet, meer gekken rond dan u in uw wildste dromen zou vermoeden. Chatroulette is dus niet zozeer de nieuwste Facebook maar eerder de nieuwste freakshow. Ten tweede – en dat is ook het mooie van internet – bevestigt de site dat vrijwel iedereen een online hype kan ontketenen. Iedereen, en dus ook een Russische tiener van op zijn zolderkamer. Ik moet dan altijd denken aan het verhaal van de vlinder in Brazilië die, door met zijn vleugels te wapperen, enkele weken nadien een storm in Florida kan ontketenen.
Een megahit is Chatroulette ondertussen wel. De site draait op zeven high end servers die in Duitsland worden gehuurd. Meer dan 30.000 gebruikers loggen dagelijks in. Tot voor kort waren dat er slechts driehonderd. De vlam ging in de pan toen de site onder meer werd vermeld in het New York Magazine en op televisiezender ABC. Dat laatste is meteen het derde dat mij opviel. Dergelijke sites komen pas aan de oppervlakte als ze worden vermeld in een of ander ‘oud medium’, zoals een tijdschrift en een televisiezender. Net zoals Google ook groot is geworden omdat journalisten, die de zoekrobot graag en veel gebruikten, erover bleven schrijven.
Tenslotte bevestigt het fenomeen wel de opmars van videoconferencing en videochat in het bijzonder. Want intussen heeft menige laptop een ingebouwde camera. Van één ding ben ik zeker: als Chatroulette of varianten verder doorbreken in de huis- of tienerkamer doen ze dat een paar jaar later ook bij u op kantoor. Dat was met sociale netwerken, Google en instant messaging niet anders. Waardoor onze Russische roulette toch nog één verdienste zal hebben.