Intel levert experimentele 48-coreprocessor
Chipfabrikant Intel levert deze zomer de 48-coreprocessor die het in december vorig jaar aankondigde. De chip komt niet op de markt maar zal gebruikt worden voor onderzoek.
“Intel zal de processor leveren aan enkele academische onderzoeksinstellingen”, vertelde Sean Koehl van Intel Labs tijdens een voorstelling in New York. “Het is echter niet uitgesloten dat gebruikte onderdelen of technieken in een consumentenproduct terechtkomen.”
Terascale Computing
De nieuwe 48-coreprocessor maakt deel uit van Intels programma Terascale Computing. Dat moet het onderzoek naar manycore-applicaties stimuleren. De prestatieboost die deze chip belooft, moet namelijk van parallelle berekeningen komen.
De 48 kernen zullen een kloksnelheid hebben die vergelijkbaar is met die van de Atom-processorlijn. De snelste Atomchip rekent momenteel op 1,83 GHz. Elke kern is uitgerust met buffers die parrallel informatie kunnen uitwisselen met alle andere kernen, een zogenaamde mesh-architectuur.
Prestatieboost
Het toevoegen van extra kernen aan een processor wordt beschouwd als een efficiënte manier om de prestaties te verhogen. Voorheen gebeurde dit door de kloksnelheid te verhogen, maar dat leidde tot extreme temperatuur- en verbruikstijgingen.
Enkele gebruikte toepassingen met betrekking tot energiebeheer kunnen op korte termijn hun weg vinden naar consumentenproducten, denkt Koehl. Tijdens een demo was te zien hoe het stroomverbruik van 74 naar 25 watt dook in één seconde tijd.