Nieuws

Drupal 7 deze zomer klaar?

Belgisch ontwikkelaar Dries Buytaert laat op het congres DrupalCon 2010 weten dat hij hoopt Drupal 7 in juni af te werken. Het populaire websiteplatform zou vorige herfst al klaar zijn, maar door gebrek aan belangstelling bij ontwikkelaars zijn er nog 114 kritieke bugs die de release tegenhouden.

“Als we allemaal opsplitsen in groepjes van dertig, is Drupal 7 over een uur klaar.” Met die woorden probeerde Drupalgoeroe Dries Buytaert het publiek van DrupalCon maandag wakker te schudden.

Het wereldwijd bekende contentmanagementsysteem (CMS) van de Belgische ontwikkelaar kampt al maanden met een aantal kritieke bugs. Die fouten worden maar niet opgelost omdat er te weinig interesse is voor de nieuwste Drupaltelg.

Ter illustratie: de helft van alle patches voor Drupal 7 komt van amper 25 ontwikkelaars.

Slechte timing
Dat Drupal 7 nu al een half jaar vertraging oploopt, komt hoogst ongelegen. Microsoft toont al een tijdje interesse in Drupal en liet op het congres in San Francisco weten een betere PHP-ondersteuning in zijn nieuwe SQL Server te hebben verwerkt. Drupal, dat op PHP draait, moet dus dringend van zijn bugs af, wil het met Microsoft in zee kunnen gaan.

“Het belang van zulke steun is enorm”, zegt Buytaert. &ldqldquo;Als je kijkt naar Linux, zie je dat dat project pas echt vaart kreeg toen Dell en IBM zich ermee inlieten.”

Nieuwe doelstellingen
Met Drupal 7 hoopt Buytaert een nieuwe wind door het web te laten waaien. Momenteel is zijn platform het derde grootste ter wereld, na Joomla en WordPress. Maar dat moet beter, vindt hij.

De Belgische ontwikkelaar wil naast de grote websites (zoals whitehouse.gov en ubuntu.com) zich meer toespitsen op de massa kleine sites. Een nog vlottere configuratie zou daar deel van uitmaken.

Semantisch web
Maar de grootste ambitie van het hele project is het Resource Description Framework (RDF). Met die techniek wil Drupal 7 bloginhoud en -commentaren zodanig opmaken dat de gegevens gemakkelijk tussen websites gedeeld kunnen worden.

Het web zou dan niet langer een net van naar elkaar gelinkte websites zijn, maar eerder een semantische databank waar je gemakkelijk zoekopdrachten op kunt uitvoeren. “Het zou onder andere de werking van Google volledig opnieuw definiëren”, sluit Buytaert af.

De volledige details over de voorgestelde RDF-standaard vind je hier.

businessbuytaertdrupaldrupalconitprofessionalnieuwsontwikkelaaropenbron

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken