Wat biedt het storagejaar 2010?
Dit jaar zal, net als de voorbije jaren, voor storage geen topjaar worden. Bedrijven weigeren extra te investeren, ook al worden de behoeften jaar na jaar groter. Hier kunt u lezen welke trends en fenomenen dit jaar hoogtij vieren. 2010 wordt…
1 … het jaar van de grotere behoefte aan opslag
Net als de wet van Moore is ook deze wet een constante in de IT-sector: elk jaar worden er meer digitale bestanden gemaakt dan het jaar daarvoor. In 2006 werd er in één jaar tijd 161 exabyte (dus 161 miljoen gigabyte) aan nieuwe digitale gegevens gemaakt.
Dit jaar zou de hoeveelheid nieuwe digitale gegevens meer dan verzesvoudigen tot bijna duizend exabyte, of (opgelet, nieuwe term in aantocht: ) één zetabyte. Aan de horizon loert al de volgende byte, de yotabyte. Nu al bereiden sommige datacenters zich voor op een yotabyte aan gegevens. Niet toevallig een datacenter waar beelden van bewakingscamera’s zullen worden opgeslagen.
Vooral de groei van ongestructureerde bestanden zoals video en geluidsbestanden doen de groei stelselmatig toenemen. “Een bedrijfsserver met zowat 35.000 iTunes erop is heus geen unicum”, stelt Bernard Keller, BU salesmanager storage van HP België. “Maar ook andere aspecten dragen bij tot deze continue groei.
De opkomst van lifescience-modellen bijvoorbeeld, de toenemende populariteit van datamining en – last but not least – de steeds strengere eisen rond retentie die van hogerhand aan de bedrijven worden opgelegd.”
2 … het jaar van de groene opslag
Een techniek als thin provisioning draagt bij tot een efficiënter gebruik van de storage-infrastructuur. Of beter gezegd: het draagt bij tot een kleiner misbruik ervan. Thin provisioning is namelijk gabseerd op het principe dat elke afdeling wel steevast te veel opslagruimte zal vragen, en dat er dus behoorlijk veel marge zit op deze verzoeken.
Als je al die kleine marges samentelt, krijg je een veel te grote marge. “Door een combinatie van overtoewijzing, die rekening houdt met die marge, en van alerts wanneer de overcapaciteit toch op dreigt te raken, kan men met thin provisioning heel wat opslagruimte uitsparen”, aldus Geert Van Peteghem, countrymanager van EMC Belux.
3 … het jaar van de opex
U merkt het overal, dus ook in de storagemarkt: bedrijven zijn op zoek naar manieren om hun kapitaalinvesteringen om te zetten in operationele investeringen.
Zo worden de kosten veel beter gespreid over verschillende jaren in plaats van eenmaal een groot bedrag te moeten neerleggen voor een grote upgrade van de infrastructuur en de volgende jaren niets meer te betalen, terwijl de schijven die u twee jaar geleden kocht, intussen weer gevoelig in prijs zijn gedaald.
“De spreiding van de kosten is uiteindelijk de voornaamste drijfveer voor bedrijven, en hoe die er komt, maakt hen veel minder uit”, meent Geert Van Peteghem. “Daarom zie je alle mogelijke modellen opduiken: storage as a service, managed services of eenvoudigweg een beter financieringsmodel.”
4 … het jaar van opslag in de cloud
Ongetwijfeld het meestbesproken opex-model in de storagewereld van de voorbije jaren is cloud storage. Daarbij zit de opslagcapaciteit niet per se in het eigen datacenter binnen de bedrijfsmuren.
Een bedrijf dat zijn eigen storagehardware heeft draaien maar die hardware is grotendeels gevirtualiseerd en flexibel inzetbaar, noemt dit tegenwoordig graag een ‘interne cloud’. Wanneer deze interne wolk af en toe wordt gekoppeld aan een externe opslagcapaciteit, die bijvoorbeeld wordt ingezet voor specifieke projecten, spreekt men van een private cloud.
Als die opslagcapaciteit van een externe leverancier wordt ingezet voor verschillende klanten, wordt dit een public cloud genoemd.
Het maandelijks of jaarlijks betaalmodel van een cloud blijft aantrekkelijk voor CFO’s en bedrijfsleiders. “Utility-gebaseerde modellen slaan nu aan, zeker omdat de markt te onzeker is om nu veel aan te kopen, terwijl de business toch blijft aandringen om steeds sneller te kunnen schakelen”, zegt Bernard Keller.
De CIO ziet dan weer meer in het voordeel van de flexibiliteit en onmiddellijke uitbreidbaarheid. Als er een plotse behoefte ontstaat aan extra storagecapaciteit, kan die in een mum worden toegevoegd, en indien nodig nadien weer worden gesloten. “Maar”, waarschuwt Van Peteghem, “dat vergt wel een ander soort storagearchitectuur. Concreet betekent dit dat bedrijven die nog niet aan cloudcomputing willen beginnen, maar er wel aan denken voor binnnen enkele jaren, best wel nu al hun architectuur beginnen herdenken.”
5 … het jaar van de kleintjes
Alle storageoplossingen worden beter en goedkoper, dus ook de onderkant van het productaanbod. Zo wordt een bedrijf als Iomega steeds meer een volwaardige storagepartner voor kleinere ondernemingen. “Iomega heeft nu al USB-schijfjes van een terabyte om aan de server te hangen. Dat volstaat voor heel wat ondernemingen”, stelt Kris Vanhaverbeke vast.
Bovendien worden de bestanden door deze producten standaard geëncrypteerd bij het opslaan. In combinatie met een pakket voor back-upsoftware, dat het opslaan automatiseert, zorgt dit voor een storageoplossing die niet alleen betaalbaar is maar ook al behoorlijk betrouwbaar voor wie geen overdreven storagevereisten heeft.