Nieuws

Het einde van het web

Het web neemt af in belang. Het is vandaag nog maar goed voor een kwart van het totale internetverkeer. Dat blijkt uit lang onderzoek van netwerkfabrikanten als Cisco. Waardoor Chris Anderson, auteur van de bestsellers ‘Free’ en ‘The long tail’, die de cijfers recent aanhaalde, tot de conclusie komt dat het web dood is.

Cruciaal in deze redenering is het onderscheid tussen het World Wide Web in beperkte zin – wat u ziet in een webbrowser – en het grotere internet. Want langs de andere kant gebruiken we het internet steeds vaker om te telefoneren via Skype, om muziek te downloaden of om video te bekijken. En de meest recente ontwikkeling is dat we steeds meer gebruik maken van zogenaamde ‘apps’, kleine programma’s op een smartphone of een tablet. Dergelijke apps nemen de rol van het web meer en meer over.

Dat het web op zijn laatste benen loopt, klopt overigens niet echt. Het webverkeer is nog behoorlijk populair, alleen zijn er nu eenmaal een aantal andere media en technologieën zoals p2p en video die qua dataverbruik aan belang winnen.

Bovendien wordt het vrije web steeds meer geconfronteerd met ommuurde tuinen zoals Facebook. Vooral een bedrijf als Google zal zich hier zorgen over maken. Het internetbedrijf speelde als geen ander in op de vrije omgeving van het Web met zijn zoekmotor en bijhorende advertenties. Maar naarmate het web steeds meer botst op andere omgevingen, zoals Facebook en mobile apps, wordt Google minder efficiënt en misschien ook minder rendabel. Ook al diversifieert het bedrijf zelf ook volop met onder meer video (YouTube) en mobile apps (Android).

Het einde van het Web

businessinternetitprofessionalnetwerknieuwswebwww

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken