Nieuws

Wondermiddel voor projecten

Tijdens de Lean & Kanban 2010 Conferentie, 23-24 september in Antwerpen, komen een dertigtal internationale sprekers getuigen over hoe Kanban (Japans voor "signaalkaarten" ) dé nieuwe aanpak wordt voor agile softwareontwikkeling. Het is een zeer eenvoudige techniek, ontleend uit lean manufacturing. Deze zogenaamde Toyota-aanpak focust op ‘Just in Time’ en ‘Just Enough’.

Aangezien deze principes ook belangrijk zijn in software-ontwikkelingsprojecten, is het niet verwonderlijk dat Kanban nu ook in België stilaan vaste voet krijgt bij onze agile community

Zijn snelheid, kostenbeheersing en efficiënte opleveringen dé kritische succesfactoren van uw project, dan zorgt een Kanban bord ervoor dat uw projectteam in een hoger en constanter tempo toegevoegde waarde oplevert (bv. user stories of minimal marketable features). Uw team wordt productiever doordat onafgewerkt werk (Work In Progress of WIP) duidelijk gevisualiseerd en gelimiteerd wordt tot een vooraf bepaald maximum.

Zo hebben we ook binnen onze organisatie de gemiddelde doorlooptijd van projecten ingekort. We gebruiken een groot wit Kanbanbord zelfs voor niet-software projecten die een snelle oplevering vragen. Het zorgt ervoor dat alle nog niet afgewerkte “post-it” kaarten zichtbaar zijn voor zowel het projectteam als het management. De WIP-limiet zorgt ervoor dat we niet meer werk opstarten dan de beschikbare capaciteit mogelijk maakt, zodat medewerkers zich concentreren op het afwerken van wat al is opgestart.

Is Kanban nu hét wondermiddel voor alle projecten? Neen, natuurlijk niet. Geen enkele methode voor projectmanagement is toepasbaar op alle projecten. Om effectief te zijn moet een methode aangepast zijn de karakteristieken van het project. Toch kiezen veel bedrijven maar één methode voor al hun projecten met als gevolg dat een projectmanager zich in allerlei bochten moet wringen om die methode toe te passen. In sommige gevallen is het nauwgezet toepassen van de methode zelfs belangrijker dan efficiënt werken.

Om projectmanagers en organisaties toe te laten een goede keuze te maken tussen de bestaande methodieken, gebruiken wij ons eigen 360° project assessment. Dit laat organisaties toe een gefundeerde keuze te maken tussen de bestaande projectmanagementmethodieken. Kan het project op een planmatige manier beheerd worden zoals gepromoot door de PMBOK of Prince2 of zal een agile methode betere resultaten opleveren? Als gekozen wordt voor een agile aanpak, eerder SCRUM toepassen of Kanban ?

We kunnen er verder over debatteren, mocht u dat wensen.

agileblogbusinessitprofessionalkanbanprojectenprojectmanagementprojectteamsoftwareontwikkeling

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken