Apple publiceert regels voor App Store
Apple heeft de criteria bekendgemaakt waarop toepassingen voor de App Store worden beoordeeld. Maar de willekeur van Apple blijft de maatstaf.
Ontwikkelaars die hun toepassing indienden voor de App Store, botsten in het verleden al eens op een weigering. Ze hadden het raden naar de regels waarop hun toepassing beoordeeld wordt. Daar is nu verandering in gekomen, nu Apple een lijst met richtlijnen gepubliceerd heeft.
Het grote nadeel is dat de regels uitblinken in onduidelijkheid. Ze zijn in grote mate voor interpretatie vatbaar en Apple is wetgever, rechter en beul in de beoordeling van een toepassing. Korte samenvatting van het document: Apple beslist en heeft altijd gelijk, ook als Apple geen gelijk heeft.
Zo is er de regel “we zullen toepassingen verwerpen waarvan we vinden dat ze een grens overschrijden. Welke grens, vraag je? Wel, zoals een rechter ooit zei: ‘ik ken ze als ik ze zie’. En je zult zelf wel weten wanneer je ze overschrijdt.”
Wordt een toepassing afgekeurd, dan kun je bij Apple zelf beroep aantekenen. Maar Apple waarschuwt: gaan uithuilen in de media zal je zaak zeker niet helpen.
Voor de kinderen
De meeste regels in het document zijn opgesteld ter bescherming van de gebruiker en van de gebruikservaring. Zo is Apple bijvoorbeeld genadeloos voor crashende toepassingen, bugs, bèta’s en demo’s, amateuristisch uitziende apps en voor toepassingen die geld vragen voor notificaties die door de applicatiemaker worden uitgestuurd.
Apple heeft ook geen systeem voor ouderlijk toezicht. “Omdat ouders dat toch niet aanzetten”, zo beweert het bedrijf. En dus moeten alle toepassingen maar geschikt zijn voor kinderoogjes. "Wil je toch iets met seks doen, schrijf er dan een boek of een liedje over. Of maak een medische toepassing", zo suggereert het document.
Ook toepassingen over scheten zullen voortaan strenger beoordeeld worden. “We hebben geen scheettoepassingen meer nodig”, laat Apple weten. Dat is opmerkelijk, want een van de toplui bij Apple heeft zelf ook toepassingen met dierenscheten gemaakt. En die toepassingen werden destijds wel goedgekeurd.
Controlfreaks
Apple verdedigt zijn beleid tegenover de ontwikkelaars door te hameren op hun liefde voor apps: “We houden ook van deze dingen en we respecteren wat je doet. We proberen echt om het beste platform ter wereld te maken om jou toe te staan je talenten te tonen en geld te verdienen. Als we overkomen als controlfreaks, is dat misschien omdat we zo toegewijd zijn aan onze gebruikers. We zorgen ervoor dat ze een kwaliteitsvolle ervaring hebben met onze producten. Net zoals jullie bijna allemaal.”
Al moeten de ontwikkelaars niet denken dat de kous hiermee af is. Apple beschouwt het document met regels als een levend document. Het is dus niet zeker hoelang de regels onveranderd blijven.
De richtlijnen zijn na te lezen bij Apple, na inloggen. Engadget heeft er ook een pdf-versie van gemaakt.