Wat te doen bij ontbrekende software-documentatie
De laatste twintig jaar is er weinig veranderd op het vlak van application knowledge management. Veel bedrijven beschikken nog altijd niet over relevante en recente informatie van hun (kritische) zakelijke applicaties. De kennis hiervan bevindt zich eerder in de hoofden van de ontwikkelaars dan in de vaak onvolledige en niet bijgewerkte documentatie.
In mijn vorige blog vermeldde ik reeds dat vijftig procent van het onderhoud van de applicaties gespendeerd wordt aan het herbegrijpen van de bestaande kennis.
Toch mag je niet vergeten dat een groot deel van de nodige kennis impliciet aanwezig is in de applicaties zelf. Deze is ingebed in de bronnen van de programma’s, de procedures (JCL’s, werkschema’s), de database-schema’s… Via knowledge extraction win je deze informatie terug.
Stap voor stap
Je hermodelleert de kennis door de bestaande applicatiekennis eerst automatisch te extraheren (specificaties, workflow, zakelijke regels…). Vervolgens werk je die kennis nauwkeuriger uit en maak je deze toegankelijk via een dynamisch kennisplatform dat de mogelijkheid biedt die kennis te delen.
Knowlege extraction bestaat uit drie belangrijke fases:
- Discovery: In deze fase maak je een overzicht van alle informatiesystemen en een cartografie van de applicaties. Daarnaast stel je een matrix op die de relaties toont tussen applicaties, programma’s, modules et cetera en maak je een impactanalyse. Met die analyse wordt zichtbaar wat bijvoorbeeld de zakelijke invloed is van één of meerdere applicaties of welke gevolgen potentiële veranderingen hebben.
- Mining: Deze fase bestaat uit het verder gedetailleerd uitwerken van het applicatieoverzicht en de impactanalyse. Verder extraheer je ook de beheersregels. Dit zijn de businessregels die ondersteund of geïmplementeerd worden door een corresponderend programma of corresponderende module.
- Transfer: In deze laatste fase verfijn je de beheersregels, voeg je tags (metadata) toe en begin je het kennisplatform te ‘voeden’.
Het uiteindelijke doel is tweeledig: een heropgebouwde performante kennisomgeving en een agile documentatiesysteem. Met dit systeem kan men relaties leggen tussen de inzichten verkregen op zowel professioneel als applicatieniveau als in de geïmplementeerde systemen.
Niets nieuws onder de zon
Oplossingen die dit realiseren bestaan al. Indien goed geïmplementeerd, verminderen deze de risico’s verbonden aan de heropbouw van applicatiekennis en worden de onderhoudskosten aanzienlijk verlaagd. Verder kan het resultaat van een hermodellering als basis dienen voor de migratie of modernisatie van applicaties. Maar dit is stof voor een ander verhaal.