Microsoft Security Essentials 2.0
Microsoft introduceerde de tweede versie van zijn beveiligingssoftware met stille trom. Toch weten veel mensen Security Essentials inmiddels te vinden. Onze favoriete gratis antivirusscanner is het echter niet.
Dat Microsoft Security Essentials (MSE) populair is, merk je aan de imitaties die overal de kop opsteken. Zo fopt een redelijk wijdverspreid scarewareprogramma zijn slachtoffers door waarschuwingen te tonen die een exacte kopie zijn van MSE’s pop-ups. Eigenlijk verraadt alleen het serienummer dat we hier met MSE 2.0 te maken hebben.
Enkele nieuwigheden
Toch zijn er hier en daar nieuwe functies, zoals de vernieuwde netwerkinspectie voor Windows Vista en 7, die specifieke bescherming biedt tegen aanvallen over het netwerk. Volgens Microsoft is bovendien de bescherming verbeterd, maar dat zien we niet terug in onze test.
MSE doet het op zich goed in onafhankelijke labtests. In recente vergelijkingen van AV-comparatives en Virus Bulletin haalde het hoge scores. Al zijn de resultaten bij recente tests met XP-computers door het Duitse AV-test aanzienlijk lager.
De installatie van MSE 2.0 verloopt soepel op al onze testsystemen. In sommige gevallen krijgen we meteen een waarschuwing en het aanbod om de computer op te ruimen. De informatievoorziening is efficiënt en desgewenst gedetailleerd, zonder dat doorsnee gebruikers daarbij het noorden kunnen verliezen.
MSE scant standaard eens per week en verbruikt dan maximaal vijftig procent van de processor. Die beperking geldt niet voor een handmatige scan. De eerste keer neemt zo’n scan vijftig minuten in beslag. Daarna kost het maar de helft van de tijd.
Toch niet overtuigend
Bij onze verdedigingstest weet MSE 2.0 tachtig procent van de malwaresamples te detecteren. Sommige indringers draaien echter nog altijd na de zogenaamde verwijdering. Dat is geen goede beurt. Concurrent Ad-Aware Free Internet Security 9.0 ziet negentig procent van onze samples en weet ze ook beter op te ruimen.
Ook wat de detectie van rootkits betreft, malware die zich ingraaft in je systeem, blijft MSE wat achter. Het vindt weliswaar 89 procent van de samples, maar veel suites halen hier een perfecte score. Het laat bovendien twee rootkits ongemoeid na verwijdering, waarvan er een nog volledig actief blijft.
We proberen eerst onze malwaresamples opnieuw te downloaden van het internet. Daarbij wordt geen enkele URL geblokkeerd, want deze optie zit niet in het pakket. Security Essentials stopt echter wel meteen de helft van de samples zodra ze zijn gedownload. We zetten het experiment verder door dezelfde verzameling een voor een te openen vanuit een bestandsmap.
MSE kwijt zich van zijn taak in iets meer dan de helft van de gevallen en combineert alle waarschuwingen efficiënt in één pop-up.
We passen vervolgens de namen en de extensies van de kwaadaardige testprogramma’s handmatig aan. De meeste AV-producten kijken eenvoudig door die trucjes heen, maar MSE mist een derde van de aangepaste samples. De signatuurherkenning is wellicht nog niet flexibel genoeg.
We gebruikten voor deze test Windows XP, omdat het minder houvast geeft aan beveiligingssoftware dan een nieuwere versie van het OS. Omdat Microsoft harder de nadruk legt op bescherming van Windows Vista en 7, laat het waarschijnlijk betere scores zien, al bleek dit niet meteen uit onze vergelijkende malwaretest van eind 2010.
Ondanks de wat matige scores zullen veel mensen vooral worden aangetrokken door de naam Microsoft. Bovendien maakt het pakket het gebruikers gemakkelijk met zijn sobere interface en een minimum aan pop-ups. Er zijn echter betere gratis producten verkrijgbaar.
Microsoft Security Essentials 2.0
Prijs: gratis (april 2011)
PRO: sobere interface; goede scores onafhankelijke viruslabs; valt je niet te vaak lastig.
CONTRA: minder goede bescherming onder Windows XP; matige scores malwaredetectie en verwijdering; laat sommige dreigingen ongemoeid.