Japan voert lijst supercomputers aan
De krachtigste computer ter wereld staat in Japan. De machine kan ruim 8 petaflops aan, 8,1 biljard berekeningen per seconde. En dat aantal wordt nog opgevoerd. Het Franse Bull is de enige Europese fabrikant in de top 10.
De Japanse computer is ontwikkeld door Fujitsu en is qua kracht het equivalent van 1 miljoen gewone computers. De supercomputer is drie keer zo krachtig als de vorige recordhouder, de Chinese Tianhe-1. Die is in oktober vorig jaar uitgeroepen tot de snelste computer ter wereld.
Het is voor het eerst sinds 2004 dat een Japanse fabrikant de lijst aanvoert. Azië is goed vertegenwoordigd in de lijst, met vier machines in de top vijf. Het is ook de eerste keer dat alle machines in de top tien meer dan 1 petaflop halen.
69.000 processors
De Japanse machine, K genaamd, bestaat uit 672 aan elkaar gekoppelde computerkasten. In totaal goed voor bijna 69.000 processors en een rekensnelheid van 8 petaflops. In de loop van volgend jaar, wanneer de machine af is, moet die zijn topsnelheid van 10 biljard (miljoen keer miljard) berekeningen per seconde bereiken. De supercomputer wordt gebruikt voor complexe berekeningen rond klimaatverandering.
België
In de top tien zit één Europese fabrikant: het Franse Bull, met de computer van het atoomcommissariaat CEA (Commissariat a l’Energie Atomique).
Supercomputers zitten in de lift. In België duiken ze in eerste instantie op bij universiteiten en onderzoeksinstellingen, maar ook in de privésector. Zo werd zopas bekend dat de Belgische luchtvaartconstructeur Sonaca een beroep doet op supercomputers van Bull voor de berekening van de afmetingen van de structuren die Sonaca bouwt voor de luchtvaart en de ruimtevaart.