CIO en CFO
Wilt u als CIO rapporteren aan de CFO? Het is een relevante vraag. De CFO is niet de CEO, he. Maar toch moeten we opletten met een al te snel oordeel. Bijvoorbeeld: Wat heb je aan een directe rapporteringlijn naar de top als er nooit tijd voor je wordt gemaakt?
Men verwart deze vraag overigens al te vaak met een andere vraag: Neemt u genoegen met een management van IT met een exclusieve kostenfocus? Voor mij duizendmaal eenvoudiger te beantwoorden dan de originele vraag. Ik hoop dat u dit ook zo ziet en met mij volmondig, kort en krachtig “neen” antwoordt. Moeten we niet allemaal willen innoveren om te overleven? Waarom dan IT uitsluiten als potentiële bron van innovatie. Dat doe je immers als je een zuivere kostenfocus hanteert.
Is uw “neen” op de eerste vraag niet vooral een “neen” op de tweede vraag?
Maar misschien hebt u zich zojuist net zelf bezondigd aan datgene dat u zelf zo verafschuwt: stereotypering. Net zomin als u per definitie een “nerd” bent als CIO, is de CFO automatisch een “bean counter”. Al bestaat de kans wel degelijk. Dat geef ik grif toe.
Het punt is dat mensen veel multi-dimensioneler zijn dan de typetjes die we er in ons hoofd vaak van maken. Reductionisme heerst in een wereld waar we onze assumpties en oordelen over collega’s bouwen op indrukken en beelden die nooit worden onderworpen aan de test van een diepgaande interactie tussen personen. Waarom zou u niet de beste bondgenoten kunnen zijn? Waarom zou u uzelf een kans ontzeggen om gemeenschappelijke objectieven te exploiteren? Werken aan die relationele vaardigheden, zou ik zo zeggen!
Overigens, van reductionisme gesproken: jawel, mijn initiële vraag heeft een ‘old economy’ kantje. In het ‘networked’, ‘agile’ bedrijfsvoeringparadigma van vandaag is het belang van de ‘chain of command’ toch wel behoorlijk afgenomen. Rapporteringlijnen zijn niet meer wat ze geweest zijn. Spijtig?