Nieuws

Hoe werkt mobiel dataverkeer?

1. Wat is mobiel dataverkeer?
Mobiel dataverkeer betekent zoveel als mobiel internetten. Surfen, mailen of downloaden via het netwerk van de gsm-operatoren. Het valt niet te verwarren met wifi (draadloos internet), waarbij je – weliswaar met een draadloze verbinding – toch nog op een vast netwerk zit.

Het grote voordeel is dat je met je eigen verbinding overal online bent: zowel in de wagen, op de trein als in het stadspark. Het grote nadeel tegenover wifi is dat je voor mobiel internet bijbetaalt, hetzij in je abonnement of op basis van verbruik (per megabyte).

2. Hoe werkt mobiel dataverkeer?
Mobiel surfen werkt zoals een normaal gsm-gesprek. Een moderne smarpthone maakt automatisch verbinding met het netwerk en verbruikt data naargelang je toepassingen (surfen, downloaden, mailen, …). Een andere mogelijkheid is via een USB-modem, een USB-stick met een ingebouwde simkaart. Die functioneert als een modem en stuurt het 3G- of Edge-signaal door naar je laptop.

3. Wat zijn Edge, 3G en LTE?
Dat zijn de verschillende technologieën voor mobiel internet, al hoeft u zich daar weinig van aan te trekken, omdat uw toestel automatisch het snelste netwerk kiest. Edge (2G) biedt de laagste snelheid, en met HSPA (3G) – de huidige standaard – kan je aan een aangename snelheid foto’s downloaden of uploaden.

LTE (4G) komt er (vermoedelijk) vanaf eind 2012, en belooft snelheden waarmee je in enkele minuten een HD-film kan downloaden.

4. Hoe zit het met de dekking?
De drie operatoren hebben voor hun datanetwerk een verschillend bereik. Proximus zet vooral in op 3G, met een dekking van 97,1 procent, aangevuld met Edge in meer afgelegen gebieden. Bij Mobistar haalt het Edge-netwerk 99,7 procent en 3G 91,8 procent. Base heeft het grootste bereik via Edge (99,88 procent) en bouwt sinds begin 2010 volop aan zijn 3G-netwerk, dat vandaag 56,71 procent van de Belgische bevolking bereikt.

5. Waarom moet ik mobiel gaan?
Werknemers worden qua werkplek steeds mobieler. Tegelijkertijd kunnen die werknemers ook niet zonder internet, al is het maar om e-mails te lezen of bestanden van de bedrijfsserver te halen. Het voordeel van mobiel internet tegenover WiFi is dat het door de dekking van de operatoren bijna overal beschikbaar is.

Bovendien werk je zo op je eigen verbinding, wat een stuk veiliger is dan op een onbeveiligd WiFi-netwerk. Wie gebruikmaakt van mobiel internet via een USB-stick is overigens niet computergebonden. Als uw werknemers niet dagelijks de baan op moeten, kan zo"n stick trouwens gewoon doorgegeven worden aan collega’s. Dat voorkomt dat u voor vijftig mobiele werkers vijftig internetabonnementen moet afsluiten.

6. Wat kost het?
Zowel Proximus als Mobistar en Base bieden mobile data aan, en ook Telenet, Scarlet en andere virtuele operatoren hebben een aanbod. De prijzen lopen meestal uiteen naargelang het verbruik.

Daarom is het belangrijk om te kijken naar wat u denkt te verbruiken, en dat indien nodig op tijd bij te sturen: niet alleen het verbruik, maar ook het bijhorende abonnement. Mobiel internetten vanuit het buitenland is ook mogelijk, maar blijft erg duur. Wel kunt u op voorhand een bijkomend roamingcontract afsluiten dat per maand opzegbaar is.

businessdatadataverkeeritprofessionalmobielnetwerktelecomtrendsentips

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken