Nieuw ethisch comité bemiddelt met IT-leveranciers
KMO-IT start een ethisch comité dat zal onderhandelen bij disputen tussen IT-leverancier en klant. Basis van het comité is een ethisch charter dat eerder dit jaar ondertekend is door zo"n zevenhonderd IT-leveranciers.
Het initiatief voor dit ethisch comité komt van KMO-IT bij het Agentschap ondernemen van de Vlaamse Overheid. Die organisatie geeft kmo’s toegang tot de steunmaatregelen en steunprojecten van de overheid.
Het ethisch comité met bijhorend deontologisch handvest (pdf) moet ervoor zorgen dat klanten en leveranciers van IT-diensten elkaar kunnen vertrouwen. De IT-bedrijven gaan zeven beloften tot eerbaar handelen aan bij de ondertekening van het handvest. Ze beloven onder meer openheid over oplevertermijnen en kostenramingen.
Als er ondanks de beloften in handvest toch geschillen opduiken, kan het nieuwe ethisch comité ingrijpen. Vanaf vrijdag 14 oktober begint dat comité uitspraken te doen bij twisten.
eTIC
Het idee van zo’n ethisch Comité komt uit Wallonië. Dat verklaart meteen waar de naam vandaan komt: eTIC. Dat is een homoniem voor het Franse éthique waarbij de TIC staat voor technologies de l"information et de la communication.
Het charter is trouwens alleen geldig in België en een paar gebieden in het buitenland waar afspraken mee bestaan. Dus enkel als Belgische klant bij een Belgisch bedrijf ben je erdoor beschermd. Het Vlaamse eTIC Comité behandelt alleen Vlaamse zaken.
Het ethisch comité heeft trouwens geen rechtsgeldigheid zoals de geschillencommissie in de bouw. Bedrijven die hun beloftes uit het charter niet nakomen, worden gewoon op een zwarte lijst gezet. “De beloftes in het handvest getuigen van zodanig gezond verstand dat je het echt al grof moet maken voor je op de zwarte lijst terechtkomt”, zegt Leen Verschraegen, de secretaris van het Vlaamse eTIC Comité.
De lijst gebannen IT-leveranciers staat trouwens gewoon online. Omdat het Vlaamse eTIC comité nog maar pas gestart is, wordt die lijst enkel bevolkt door Waalse bedrijven.