Nieuws

Consumententechnologie domineert het bedrijf

Op de slotdag van VMworld kijkt VMware-directeur Paul Maritz naar de toekomst van virtualisatie. VMware bedient dan wel de zakelijke markt, het beseft dat die wordt gedomineerd door consumentenproducten.

VMworld 2011 telde in totaal zevenduizend bezoekers (die volgens Maritz samen zo"n 65.000 koppen koffie hebben geconsumeerd). Sessies, keynotes, demo"s en gisteravond een afsluitend feestje.

Na enkele getuigenissen van klanten zoals Ducati en SAP betreedt Maritz het podium. Hij toont meteen een dia waarop te zien is dat zich momenteel meer dan vijftig procent van de totale workload op gevirtualiseerde infrastructuur afspeelt (cijfers van onderzoeksbureau IDC). In 2012 moet dat 65 procent zijn. Dat tempo betekent dat er elke zes seconden een virtuele machine wordt geboren.


Maritz vertelt hoe hij IT-infrastructuren heeft zien evolueren. Eerst was er het mainframetijdperk, en daarop volgde het clientservertijdperk waarin er voor het eerst interactie was met consumentenproducten zoals de pc. Die brachten zaken mee zoals een grafische gebruiksinterface (GUI). Dat evolueerde verder in zaken zoals ERP, CRM, eCommerce en non-realtime analytics. De volgende stap is de cloud, en die betrekt meer dan ooit consumententoestellen.

“Nu gaan we naar de cloud. Een van de eigenschappen daarvan is dat consumententechnologie [zoals tablets en smartphones] hier niet alleen invloed heeft, maar zelfs domineert”, zegt Maritz. Daarmee bedoelt hij dat we momenteel meer dan ooit buiten kantoor werken, en vaak met meerdere toestellen dan de bedrijfs-pc.

Die evolutie brengt ook andere uitdagingen met zich mee. “We zien nieuwe zaken zoals HTML 5”, gaat Maritz verder. “En vooral: we gaan naar een nieuwe soort van applicaties die, om concurrerend te zijn op zakelijk vlak, informatie uit veel meer bronnen moeten halen en die vervolgens in realtime moeten kunnen analyseren om in realtime beslissingen te kunnen nemen.”

De baas van VMware vat het als volgt goed samen: “We moeten de Facebookgeneratie in haar context in realtime bedienen.” Daarmee doelt hij op jonge werknemers die met verschillende apparaten, liefst hun eigen spullen, werken op verschillende manieren. Niet gebonden door wat de IT-afdeling hen oplegt om te gebruiken, evenmin gebonden door het feit dat bepaalde bedrijfstoepassingen alleen op bepaalde systemen draaien.

Daar komt uiteraard het kernproduct van VMware aan te pas: virtualisatie. Al is dat volgens Maritz maar de eerste stap. Hij ziet een evolutie waarbij alles op alles past, elke toepassing op elk internettoestel.

“Vroeger deed Windows twee dingen: enerzijds gaf het de eindgebruiker een interface, anderzijds bood het de IT-afdeling de mogelijkheid om te bepalen wat wel en niet mocht. Vandaag moeten we een systeem hebben dat eender welke infrastructuur op eender welk toestel regelt.”

Dat is meteen de aanloop om Horizon Application Manager nog eens in de kijker te zetten, een systeem dat zich specifiek op smartphones richt en, in de vorm van een applicatie, je eigen smartphone toegang geeft tot een virtuele telefoonomgeving. Twee telefoons op één toestel, zoals we eerder deze week al beschreven.

businesscloudconsumenthorizonitprofessionalkeynotemaritznieuwssmartphonetabletvirtualisatievmwarevmworld

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken