Tabletpret vanuit het klooster
De tweede fase van onze opleiding Group Dynamics, voor een internationale groep van consultants en managers vindt plaats in een klooster nabij de Duitse grens. België is goed vertegenwoordigd. De oprichter van dit programma is zelfs een Vlaming: professor Leopold Vansina uit Leuven.
Het is een stap in de trage wereld die gesymboliseerd wordt door de locatie. Een opleiding die zeer intensief is en maakt dat je langzaam en pijnlijk leert welke rol je hebt in een groep en welke dynamieken in een groep gaande zijn. Als verantwoordelijke voor een adviesbureau ben ik al verscheidene jaren met mijn team actief bezig om niet alleen kennisoverdracht te doen, maar vooral gedragsinterventies.
En daarbij durven we ons NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren), Transactionele Analyse en andere methodes eigen te maken, steeds met de centrale vraag: wat maakt dat mensen betekenisvol zijn door strategisch te denken en te handelen en wat maakt dat mensen het juist niet doen?
En terwijl we de taal leren van onbewust gedrag en deze ons in haar intensiteit meeneemt, vluchten we in de pauze met onze GSM en tablet naar een wifipunt in het klooster om terug in contact te komen met de buitenwereld. Terwijl dat eigenlijk helemaal geen contact is.
Het is gewoon het systematisch wegwerken van berichten, als doppen draaien op potjes con tuur zoals u tijdens uw studententijd wellicht hebt gedaan om geld te verdienen. En ja, het is inderdaad zeer indrukwekkend dat ik van op driehonderd kilometer afstand via een App op mijn tablet de Digicorder bij mij thuis kan bedienen. Maar is dat communicatie?
Of dat we nu tot diep in de nacht Facebook kunnen bijwerken, realtime? Prachtige naam overigens, Face–book, je komt inderdaad niet verder dan alleen de gezichten. Maar dat is bijzaak. Ik kijk nog even in de aantekeningen en ik lees: "of ik leer bij, of ik heb angst". Terwijl ik hier nog een slag dieper op door wil gaan, zie ik het batterijlampje van mijn tablet knipperen.
Ik heb dat ding inderdaad intensief gebruikt en de paniekgedachte dat ik alles kwijt raak maakt zich van mij meester. Angst heeft vaak te maken met eerdere ervaringen. En dat kan ik beamen, want met de voorganger van de tablet heb ik meegemaakt dat ik mijn tekst kwijtspeelde bij een lege batterij.
Ik bel ruim een uur met mijn vrouw Monique. Wat is zij geweldig, dat was een echt gesprek, echt contact. Mijn batterij is weer opgeladen en ik denk die van haar ook. Nu mijn tablet nog.
Pieter Hoekstra is countrymanager van Quint Wellington Redwood, strategisch organisatie adviesbureau, en heeft daarnaast nog een praktijk op het gebied van relatietherapie en lifecoaching.