Consumerization eist een zware tol
Ook voor opslag en back-up veranderen de verwachtingen en omstandigheden voortdurend. Er komen steeds meer gegevens op ons af en die moeten steeds sneller beschikbaar zijn. Gelukkig verandert ook het aanbod gestaag mee.
Sneller
Consumerization eist een zware tol. Mensen zijn gewend geraakt aan hoge reactiesnelheden in hun thuisomgeving en verwachten die ook van hun bedrijfsinfrastructuur. Maar met gegevens die opgeslagen zijn op schijven met een relatief trage lees- en schrijfsnelheid baten zelfs de snelste netwerkverbindingen niet.
Dat is minder belangrijk voor gegevens die gewoon gearchiveerd worden of slechts enkele keren per week, per maand of per jaar worden opgevraagd. Maar voor gegevens die dagelijks verschillende keren worden opgeroepen en/of gewijzigd kan dit een probleem opleveren. En dat probleem stijgt nog exponentieel wanneer het gaat om gegevens die via uw e-commerce omgeving worden opgevraagd.
Gelukkig is vanuit de consumentenhoek ook een antwoord komen aanwaaien op deze steil gestegen verwachtingen. Met name de Flash-technologie, een technologie die traditioneel voorbehouden was voor consumentenhardware zoals USB-sticks, digitale camera’s, smartphones en videospelletjes, begint zijn opwachting te maken in professionele storage-omgevingen.
Uiteraard blijft dit (voorlopig) voorbehouden voor ‘primaire storage’: de opslaginfrastructuur die het vaakst wordt aangesproken. Een schijf met Flash-geheugen kost al gauw tien tot twintig keer meer dan een traditionele harde schijf, en kan dus niet voor eender welke opslagtoepassing worden ingezet, vooral wanneer het eerder zeldzaam aangesproken gegevens betreft.
Maar de voordelen zijn behoorlijk indrukwekkend: een twee tot vijf maal hogere lees- en schrijfsnelheid, een ruim drie maal lager energieverbruik en – omdat er bij Flash-geheugen geen mechanische bewegingen nodig zijn – absoluut geen storende geluiden.
Naarmate de prijs van Flash-geheugen blijft dalen, mogen we zulke schijven steeds vaker in een gemiddelde opslagomgeving verwachten. Nu al neemt het aantal notebooks met solid-state (zowat een synoniem van Flash) geheugen voortdurend toe, vooral in het segment van de ultradunne notebooks.
De kans is dus groot dat Flashgeheugen ooit de standaard wordt voor harde schijven in de meeste toestellen voor eindgebruikers, en dus bijna de facto ook voor de primaire opslagomgeving.
Groter
De problemen met de snelheid hangen natuurlijk ook nauw samen met dat andere veelbesproken fenomeen: ‘big data’. Big data is meer dan een naam voor grote bestanden, waaronder beeld- en videobestanden van allerlei aard. Het slaat ook op gegevensverzamelingen die zo groot geworden zijn dat ze nog moeilijk met de gangbare technologie te beheren en te bevragen zijn.
Gecombineerd met de vaststelling dat een overgrote meerderheid van deze gegevensberg bestaat uit ongestructureerde data, maakt dit van ‘big data’ op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Het gebruik van snelle Flash-schijven of SSD’s (solid state disks) zoals hierboven beschreven is zeker een waardevol antwoord, vooral als het de opportuniteiten betreft: het doorzoeken van deze grote hoeveelheden data naar nieuwe inzichten.
Maar er zijn ook middelen om de gegevensberg zo laag mogelijk te houden. Datadeduplicatie, bijvoorbeeld: een technologie die u in staat stelt om een bepaald bestand slechts eenmaal in de storageomgeving te bewaren in plaats van soms tientallen keren, bijvoorbeeld wanneer het een bijlage op een mailserver betreft.
Tot slot willen we toch nog even de bedenking maken dat het niet volstaat om de juiste tools in huis te hebben, om de gegevensberg enerzijds te beperken en anderzijds te analyseren. Om van ‘big data’ echt een opportuniteit te maken, hebt u ook de juiste profielen nodig die in de hooiberg steeds de spelden terugvinden.
Deze mensen noemen we data scientists, of gegevensgeleerden zo u wil. Zij moeten niet alleen statistische en analytische kennis hebben, maar ook een soort van zesde zintuig om de juiste analyses op de gegevensberg af te schieten. Een talent dat men enkel verwerft door voldoende kennis van analyses enerzijds en ervaring in de business anderzijds.
Virtueler
Starters en kleine ondernemingen hebben het bovenstaande mogelijk met een mengeling van afschuw en ongeloof gelezen. Is het echt nodig om zich voortdurend te wapenen tegen de steeds snellere instroom van gegevens, en dan ook nog het duurste materiaal te kopen om deze gegevens zo snel mogelijk te analyseren en ter beschikking te stellen?
Een haast onmogelijke taak voor kleinere bedrijven, ook al omdat zij moeilijk kunnen voorspellen hoe snel hun business en de bijhorende gegevensstroom zal groeien. Waardoor ze ook voldoende toekomstgericht moeten aanschaffen, zodat het kostenplaatje voor een betrouwbare en snelle storageomgeving bijna bij voorbaat onhaalbaar wordt.
Gelukkig is er ook voor hen een (voorlopige) oplossing: cloud storage, of opslag in de wolken. Bij cloud storage worden uw gegevens opgeslagen op een externe server, al dan niet van uw eigen onderneming. Voor kleinere ondernemingen zal het wellicht steeds een externe leverancier zijn.
Het grote voordeel van cloud storage is dat u enkel moet betalen voor wat u effectief vandaag nodig hebt, en niet voor wat u mogelijk binnen drie maanden zult nodig hebben. En omdat u de hardware niet koopt maar huurt, wordt de betaling automatisch gespreid, wat goed nieuws is voor ondernemingen met een beperkte cashflow.
Het nadeel is wel dat uw gegevens extern staan opgeslagen, waardoor u mogelijk zeer afhankelijk wordt van uw leverancier. Daarom verkiezen veel bedrijven om enkel aan cloud back-up te doen, zodat er wel een kopie veilig extern is opgeslagen, maar de leverancier niet spoorslags met uw gegevens kan verdwijnen.
Vaak is cloud storage trouwens een onderdeel van een groter cloud contract, waarbij bijvoorbeeld een site extern wordt gehost bij partijen als Combell, Telenet of Belgacom, die zowel over de infrastructuur als de expertise beschikken om uw gegevens betrouwbaar op te slaan en aan een aanvaardbare snelheid ter beschikking te stellen.
Maak wel goede afspraken met uw leverancier over het juiste platform voor elk type gegevens: als u hen ook gebruikt voor de archivering van data, hoeft u daar uiteraard niet het snelst beschikbare cloudplatform voor te voorzien.