Nieuws

Die prijs? Zot!

Geen mens die me kon uitleggen waarom Facebook zijn aandelen aan 38 dollar dollar introduceerde. Ik zou er dan ook geen kopen. En ik zou het ook geen mens aanraden, tenzij die wilde spelen op de lotto.

Maar wat weet ik ervan? Ik ben maar een academicus, geen ‘echte’ business man. Een opmerking die ik van me laat afglijden als water van een vette eend. Ieder zijn stiel, denk ik dan. Toegegeven, ik krijg die commentaar wel eens. En niet van de minste. Onder de critici, mijn bloedeigen broer Pieter. Van je familie moet je het hebben.

Wat keek ‘ie scheef die zondagochtend in mei, toen we met de mountainbike door het Vlaams-Brabantse landschap trapten. Of ik geen Facebook-aandelen zou kopen? De vraag had absoluut iets hallucinant te midden van de velden. Bovendien was ik net aan het bekomen van een hellinkje.

Met ‘Gaat gij er kopen, of wa?’ kaatste ik de bal terug. Didactisch trucje. Stimuleert introspectie. Bovendien ben ik niet zo gek op aandelenadvies. Het hocuspocusgehalte is me net iets te groot. Overigens, na de crash is mijn track record op de beurs ook niet om over naar huis te schrijven.

Pieter kocht uiteindelijk niet. Met de huidige waardering van het Facebook-aandeel kan je dit bezwaarlijk een verkeerde beslissing noemen. Tenzij de hooggespannen verwachtingen zich alsnog zouden materialiseren. Maar waarop is die verwachting – lees: introductieprijs -, eigenlijk gebaseerd? Vooreerst werd er belangrijke informatie achtergehouden bij de IPO. Maar zelfs los daarvan, wil iemand me nu eindelijk eens uitleggen met welk businessmodel Facebook die sloten geld gaat verdienen? Advertentie-inkomsten? Juist, ja!

Volgens CEO Mark Zuckerberg zien we het allemaal niet. En blijkbaar ziet ook insider van het eerste uur Peter Thiel het niet meer (zitten). Onlangs dumpte de man zijn 20 miljoen aandelen. Hoog tijd dat Mark ons bij de hand neemt en dat hij het ons stap voor stap uitlegt. Al lijkt het me hoogst onwaarschijnlijk dat de beurs hem een tweede keer zal vertrouwen. Tenzij ik me schromelijk vergis. Want uiteindelijk geldt ook deze wet in het businessleven: “Value is what a damn fool will pay for it.”

Stijn Viaene is hoogleraar aan de KULeuven, partner avn de Vlerick Business School en houder van de Deloitte Chair ‘Bringing IT to Board Level’.

beursbusinesscolumniposmartbusinessviaene

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken