DEVOPS is een filosofie om samen te werken en expertise te delen.
[Partner info] DevOps is in opmars, zoveel is duidelijk. “DevOps?” vraagt u zich af. Het woord is de samenvoeging van software ‘developer’ en system ‘operator’. Met DevOps willen bedrijven dat hun software ontwikkelaars en de mensen die de software op een hosting platform moeten zetten met elkaar samenwerken. “In het verleden hebben we gezien dat als de software applicatie en de hosting omgeving niet goed op elkaar afgestemd zijn er problemen van komen op het moment dat een applicatie online gaat”, zegt David Geens, managing partner bij Nucleus. Het begrip DevOps is ontstaan bij de introductie van het cloud tijdperk – van op het moment dus dat bedrijven hun applicaties naar de cloud begonnen te brengen.
Bij Nucleus, de hosting solution builder bij uitstek, zijn ze al enige tijd met DevOps bezig. “Reeds een paar jaren geleden kregen we vragen van klanten. Of we hun software applicatie op een goed hosting platform konden brengen.”, zegt David Geens. Dan kon Nucleus uiteraard maar alvorens dit te doen wilden ze eerst weten waarom een applicatie niet echt goed werkte op een hostingplatform. Uit die pre-analyses bleek snel dat de applicatie geen rekening hield met een aantal basisvereisten voor een goede hosting. Geens: “Pukkelpop is daar een mooi voorbeeld van. Alvorens hen op een hosting platform te brengen hebben we met de software ontwikkelaars samengezeten en hen een aantal architecturale verbeteringen voorgesteld. Die stonden daar heel open voor. De aanpassingen werden gedaan – meer dan dat, de applicatie werd heel grondig hertekend – en sindsdien verloopt de hosting van de software haast feilloos.”
Met dit voorbeeld zijn we bij de kern van wat DevOps eigenlijk is. Het is geen rocket science, het is geen methodologie. David Geens noemt het “een filosofie om samen te werken en expertise te delen”. Reeds in een vroege fase van de software ontwikkeling moeten de ontwikkelaars en de systeembeheerders van het hosting bedrijf gaan samenzitten en samen bepalen wat er moet gebeuren om de applicatie zich perfect te laten gedragen eenmaal gehost en in productie (live!). Zo’n samenwerking vermijdt ook dat – als het niet loopt zoals het moet – de ene de fout bij de andere kan leggen. Die ‘responsabilisering’ op zich is al een zegen maar de productiviteitsverbetering is uiteraard het belangrijkste voordeel van DevOps.
Een hosting bedrijf moet natuurlijk over de nodige kennis beschikken om hierover met de ontwikkelaars te kunnen meepraten. David Geens: “Nucleus heeft zich van in het begin niet als gewoon hosting bedrijf gepositioneerd maar als ‘hosting solution builder’. Met de nadruk op het aanbieden van oplossingen aan klanten. Meedenken met de ontwikkelaars is een wezenlijk onderdeel van zo’n oplossing.” Bij Nucleus zitten een aantal top-specialisten die ervaring hebben met DevOps trajecten.
“We blijven ook werken aan de bewustwording bij bedrijven: een software applicatie schrijven zonder hosting specificaties is geen goed idee. Als hosting bedrijf hebben we die ervaring. We weten dat het kan en zal fout lopen. Dus willen we pro-actief werken en bedrijven opmerkzaam maken voor DevOps”, gaat Geens verder. Nucleus doet dat door o.a. via hun blog regelmatig het DevOps issue aan te kaarten en zelf tips & tricks te geven. Zelfs met die paar tips & tricks kunnen bedrijven snel zien dat DevOps echt loont. “De tips & tricks moeten uiteindelijk leiden tot een soort ‘knowledge database’ waar software ontwikkelaars zaken vinden die ze nodig hebben tijdens de ontwikkeling van de applicatie” voegt Geens er aan toe. Het uiteindelijke doel moet zijn dat bedrijven DevOps als basisvereiste in hun software traject meenemen.
Website bouwers zijn één van de eerste partijen die het belang van DevOps snel begrepen hadden. “Nucleus werkt met tal van webbedrijven samen. Heel wat onder hen zijn al eens op problemen gestoten. Ze weten dat een applicatie ontwikkelen één ding is maar dat een schaalbare online applicatie bouwen nog iets helemaal anders is. Dan kunnen ze bij ons terecht voor advies en support.”
DevOps bestaat al een paar jaar maar er lijkt nu pas echt door te breken. “Er is een wezenlijk verschil in de vragen die we hierover nu binnenkrijgen” zegt Geens. De vraag is niet meer: ‘Willen jullie deze applicatie hosten?’ maar wel ‘Beantwoord deze applicatie aan een aantal criteria om goed gehost te kunnen worden?”. Een wereld van verschil maar wel de absoluut juiste insteek.
Stel dat een bedrijf een goede hosting partner zoekt, een DevOps minded-partner. Wat zijn dan de vragen die ze moeten stellen aan hun toekomstige hosting partner? “Geef mij een paar referenties van klanten waar jullie een DevOps traject gedaan hebben. Dat zou zeker al één van mijn tips zijn.”, zegt David Geens. “Een andere tip is al heel praktisch: vraag uw hosting partner om een pre-analyse te doen van de huidige situatie: software en, indien die er al is, hosting. Daaruit zal snel blijken of ze echt nuttig advies kunnen geven over de manier waarop de software applicatie zich zal gedragen in een online omgeving”. Bij Nucleus gaat ze in die pre-analyse fase alvast niet over 1 nacht ijs: de klant krijgt een rapport van 10 à 15 pagina’s. Dan begint het echte werk.