De applicatie-paradox
Wordt 2014 het jaar van Google Glass? Of toch van de Pebble? Het wordt in elk geval niet het jaar van de PC – als we de cijfers mogen geloven, dan is 2014 het eerste jaar waarin meer tablets dan PC"s worden verkocht. Welke vorm van "wearable IT" gaat doorbreken is nog niet duidelijk, maar dát we de komende tijd meer (letterlijk) draagbare apparaten gaan gebruiken, daar zijn de trendwatchers het wel over eens.
Het zijn dan ook spannende tijden voor ontwikkelaars van applicaties en voor IT-beheerders. Pakweg tien jaar geleden was het leven nog overzichtelijk; het overgrote deel van de mensen werkte op een Windows-PC. Nu is het aantal verschillende devices en besturingssystemen niet meer bij te houden en aan deze rat race lijkt voorlopig geen einde te komen.
Vreemd genoeg zorgt die stroomversnelling van nieuwe soorten devices ook voor een paradox. We willen wel op de nieuwste apparaten werken, maar met de vertrouwde applicaties: noem het de applicatie-paradox. We zijn al jaren gewend om te werken met de voor ons vertrouwde Windows-programma"s als Word, Excel en Outlook, waardoor aanpassen aan andere software lastig wordt. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar over het algemeen zijn mensen zo gewend geraakt aan de manier van werken van deze Office-applicaties, dat ze niet zomaar willen overstappen op light-varianten als Google Docs of iWorks.
Belangrijker nog; deze alternatieven kunnen qua functionaliteit niet eens in de schaduw staan van Microsoft Office. Denk aan de out of office-meldingen van Outlook, pivot tables van Excel en wijzigingen bijhouden in Word; er zijn onnoemelijk veel functies die inmiddels onmisbaar zijn geworden in Microsoft Office en die niet standaard zijn opgenomen in gratis, cloud-based of meegeleverde apps. Het gevolg: eigenlijk willen we op onze nieuwe devices toch steeds weer gebruik maken van de programma"s die we van binnen en buiten kennen.
Gebruikers willen graag op alle apparaten die ze bezitten de beschikking hebben over hun eigen data en applicaties. Dat geldt niet alleen voor tekstverwerking, spreadheets, presentaties of e-mail, maar zeker ook voor bedrijfsapplicaties als ERP of CRM.
De fragmentatie van devices en besturingssystemen enerzijds en de gehechtheid aan bepaalde applicaties anderzijds, zorgen ervoor dat de wereld behoefte heeft aan een infrastructuur die data en applicaties veilig kan leveren aan alle soorten apparaten. Het is daarom niet verwonderlijk dat we een groeiende vraag zien naar applicatievirtualisatie, mobile application management en mobile data management.
De applicatie-paradox brengt ons terug naar de essentie: eindgebruikers willen de beschikking hebben over data en applicaties, altijd en overal en op elk apparaat. De afgelopen jaren is er veel gepraat over VDI en MDM, als technologische platforms om medewerkers in één keer toegang tot alle data en applicaties die ze nodig hebben.
Eindgebruikers blijken echter niet erg loyaal te zijn aan een device of besturingssysteem, maar wel aan tools – ongeacht welke nieuwe devices op ons af zullen komen en hoe we die bij ons zullen dragen. Dat is niet verwonderlijk: devices (en hun besturingssystemen) worden zo ontworpen dat ze intuïtief kunnen worden gebruikt, uit de verpakking, zonder een training te volgen of een handleiding te lezen. Voor de tools die we gebruiken, geldt dat we door jarenlange ervaring inmiddels niet alleen gewend zijn aan hun look-and-feel, maar dat we ons ook de meest geavanceerde features eigen hebben gemaakt.
Dat zal niet zomaar veranderen.