Nieuws

“Uber verbieden is nefast voor innovatie”

Weinig Europese Commissarissen hadden de voorbije jaren zoveel impact op de economie, en de telecomsector in het bijzonder, als Neelie Kroes. Haar afscheid in vijf korte quotes.

Weinig Europese Commissarissen hadden de voorbije jaren zoveel impact op de economie, en de telecomsector in het bijzonder, als Neelie Kroes. Bij haar afscheid als commissaris geeft ze op onze vraag haar visie. En die bundelen we in vijf korte quotes.

“Niemand zegt dat Uber-chauffeurs geen belastingen zouden betalen of de regels niet zouden volgen”

Kroes was enkele weken wereldnieuws toen ze ongemeen hard reageerde op een uitspraak van een Brusselse rechter die de bekende en opkomende taxidienst Uber in zijn stad aan banden legde. Een reactie waar ze nog steeds achter staat. “Een effectief verbod creëert ongewenste en negatieve gevolgen voor innovatie. Uber simpelweg verbieden geeft hen niet de kans om de juiste dingen te doen”, stelt ze. “De Europese economie moet open staan ??voor innovatieve diensten”, aldus Kroes.

“Klanten zullen ophouden om aan de grens telkens hun telefoons uit te schakelen”

Nog meer liep Kroes in de kijker doordat ze de roamingtarieven in de EU wil wegwerken. Iets waar ze zelf erg trots op is en wat ze omschrijft als ‘een fantastische voortuitgang’, maar tegelijk ook als een erg logische evolutie. “We moeten weten wat we kopen, we mogen niet opgelicht worden en we moeten de kans krijgen om van gedacht te veranderen”, argumenteert ze

“Ook de telecomsector is ermee eens dat roamingtarieven ouderwets zijn”

Dat de sector al teveel hinder zal ondervinden van het afschaffen van roamingkosten, ontkent ze ten stelligste. “Elke keer dat we de roamingtarieven hebben verlaagd – zoals we deze zomer overigens weer doen – gingen mensen hun mobiel toestel meer gebruiken wanneer ze reizen in de EU. De operatoren zullen hun verloren winst recupereren.”

“We hebben in Europa eerder een trage start gehad met 4G”

Europa was jarenlang de onbetwiste voorloper in mobiele communicatie, maar de laatste jaren moet het andere continenten laten voorgaan. Eerst het Oosten, dan de VS. Ook 4G startte in vergelijking met andere regio’s, eerder traag in Europa, en ook in ons land. “Die vertraging was in veel landen voor een groot deel te wijten aan vertragingen bij de (her)verdeling en veilingen van het nodige spectrum”, stelt ze. Nu gaat het beter. “Maar er is nog veel werk als we opnieuw de digitale wereldleiders willen worden zoals we in de jaren negentig waren met de gsm.”
 

“We willen niet dat iemand voor Europeanen gaat bepalen naar wat ze online kunnen kijken”

Neelie Kroes gaf ook mee een aanzet tot een zogenaamde netneutraliteit, waarbij bijvoorbeeld (bijna) alle internetdiensten dezelfde bandbreedte krijgen. Voor de eerste keer zou dit, aldus Kroes, meteen ook juridisch afdwingbaar zijn in de hele EU. “Voor Belgische bedrijven en consumenten is er de garantie voor een vrij en open internet.”

businessinnovatiejaarboekjaarboek14jaarboek2014kroesmobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken