Nieuws

Q&A: Wat u moet weten over mobile data

In deze Q&A gaan we dieper in op mobile data. Welke keuzes heeft u om mobiel te surfen? En hoe wapent u zich tegen de kosten van roaming?

1. Welke keuzes heeft u om mobiel te surfen?

Eigenlijk zijn dat er in de praktijk twee. U kan surfen via WiFi, al is uw bereik dan wel beperkt tot het toegangspunt. In theorie reikt WiFi 300 meter, maar dat is wel in ideale omstandigheden en dan nog enkel buitenshuis. Vaak reikt het draadloze signaal binnen maar enkele tientallen meters ver. De gebruikte bouwmaterialen in huis of op kantoor hebben een grote invloed op het bereik. Metaal en beton zijn de ergste vijanden van WiFi.

Mobiel dataverkeer is draadloos internetverkeer via het netwerk van uw gsm-operator. In tegenstelling tot WiFi laat mobiel internet u toe om overal waar er een goede netwerkdekking is op internet te gaan. De snelheid van mobiel internet fluctueert sterk, afhankelijk van de afstand tot de gsm-mast en de beschikbare snelheid in elk gebied. 3G of 4G is snel genoeg, Edge (2G) staat garant voor een trage verbinding.

2. Hoe gebruik ik mobiel internet?

Mobiel internetten kennen we vandaag vooral op onze smartphone. Beschikt uw gsm over 3G, dan maakt u verbinding via het netwerk van uw operator. Daarnaast hebben bijna alle tablets ook een sim-optie voor mobiel internet. Voorts kunnen sommige toestellen met een 3G-stick online. Dat is een USB-stick met een 3G-chip en een microsimkaart, waardoor u bijvoorbeeld met eender welke laptop ook gebruik kunt maken van mobiel internet. Hou er wel rekening mee dat elke sim-kaart een apart abonnement vraagt. In veel situaties loont het om de verbinding van uw smartphone te delen met uw mobiele toestellen: via een mobiele hotspot of tethering.

3. Wat voor nut heeft een mobiele hotspot of tethering?

Bij een mobiele hotspot (ook wel tethering genoemd) deelt u de internetverbinding van één toestel met andere toestellen. Stel dat u bijvoorbeeld een smartphone heeft die aan tethering kan doen, dan gaat die een klein (beveiligd) WiFi-netwerk creëren waarmee u vervolgens met uw tablet en/of laptop verbinding kunt maken. Het voordeel is dat u maar één data-abonnement moet afsluiten en dat u snel uw mobiele internetverbinding beschikbaar maakt voor andere toestellen. Het enige nadeel is dat de autonomie van uw smartphone onder druk komt te staan. Hou het batterijpercentage van uw gsm goed in de gaten, om te voorkomen dat u op het einde van de dag onbereikbaar bent.

4. Hoe zit het met 4G in ons land?

4G is, althans in theorie, veel sneller dan 3G. In optimale omstandigheden haalt u hier 80 à 100 Mbit/s. In de praktijk zal dat iets minder zijn, maar toch voldoende om een bovengemiddelde breedbandverbinding te evenaren. De grote Belgische gsm-operatoren rollen alle drie 4G-technologie uit. Belgacom (Proximus) was de eerste die in enkele (grote) steden en aan de kust reeds 4G uitrolde. Mobistar en Base volgden.

3G versus VG: een (theoretische) wereld van verschil

  • Download 3G: 14,4 Mbit
  • Download 4G: 150 Mbit
     
  • Upload 3G: 5,8 Mbit
  • Upload 4G: 50 Mbit

5. Hoe wapen ik me tegen roaming?

Het grootste voordeel van mobiel internet is flexibiliteit. Met mobiel internet kunt u via smartphone of de laptop zowat overal werken. Tegelijk heeft u uw eigen verbinding tussen uw toestel en uw operator. Het grootste risico is een onverwacht hoge rekening. Moderne smartphones maken immers regelmatig verbinding met het internet (bijvoorbeeld om te controleren of er nieuwe mails zijn). Wie dan geen mobiel internet in zijn abonnement heeft zitten, of te weinig data in zijn bundel, moet (fors) betalen.

Gelukkig heeft Europa reeds enkele zomers geleden maximumtarieven opgelegd voor dataroaming. Europa voerde op 1 juli opnieuw een verlaging van de roamingkosten door en laat consumenten zelf kiezen welke operator ze in het buitenland willen gebruiken. Europa zet daarmee zijn strategie verder om de roamingkosten uiteindelijk volledig af te schaffen.

Vorig jaar werd de maximumprijs die Europese providers mogen aanrekenen voor mobiel internet binnen Europa met 36 procent verlaagd ten opzichte van het jaar ervoor en ook de kosten voor bellen en sms’en gingen naar beneden. Dit jaar vindt er opnieuw een gelijkaardige prijsverlaging plaats. Het maximumbedrag (telkens excl. BTW) voor een uitgaande oproep binnen de EU is vanaf deze zomer 19 cent per minuut en voor een inkomende oproep is dat 5 cent per minuut. Een uitgaande sms kost maximaal 6 cent en mobiele data 20 cent per megabyte.

Buiten Europa, zoals in Afrika of Zuid-Amerika, schakelt u mobiel internet best uit op uw mobiel toestel en gaat u op zoek naar een WiFi-hotspot.

4gbusinesshelphotspotjaarboek 2014jaarboek14mobile dataqaroamingsurfentelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken