Nieuws

NSA-topman is het meest bezorgd over cyberaanvallen op industriële systemen

Verschillende landen investeren in technologie om kritieke infratsructuur van de VS aan te vallen, waardoor het beveiligen van deze netwerken topprioriteit wordt, zei Mike Rogers, chief Admiral bij het National Security Agency (NSA) op donderdag.

Verschillende landen investeren in technologie om kritieke infrastructuur van de VS aan te vallen, waardoor het beveiligen van deze netwerken topprioriteit wordt, zei Mike Rogers, chief Admiral bij het National Security Agency (NSA) op donderdag.

Met de juiste informatie kunnen hackers "zeer gesegmenteerd, zeer gericht" delen van het netwerk afsluiten, bijvoorbeeld stroomturbines uitschakelen, aldus Rogers.

Industriële besturingssystemen zijn volgens Rogers omgevingen waar we steeds meer lekken en criminele activiteit zullen zien opduiken, en dat baart hem erg veel zorgen: "als iemand zich hier echt op topelegt, kunnen ze bijzonder veel schade aanrichten."

Naast China ziet Rogers nog één of twee andere naties die VS-infrastructuur kunnen beschadigen, maar welke dit zijn is vertrouwelijke informatie, aldus nog Rogers. 

China en Rusland worden meestal genoemd als de landen met de meest geavanceerde technologie voor cyberoorlog.  De VS heeft het aantal kritieke sectoren opgevoerd tot 16, waaronder water- en stroomvoorziening, luchtvaart en de financiële sector. 

Volgens Rogers is er dringend nood aan regels vergelijkbaar met de wetten  rond oorlogvoering, zoniet kunnen sommige naties, groeperingen of individu"s  zich geroepen voelen om toch een cybveraanval te wagen, zelfs als die tot dodelijke slachtoffer(s leidt: "Je kan letterlijk ongeveer als doen wat je wil, zonder daar een prijs voor te moeten betalen."

Volgens de Amerikaanse overheid proberen sommige naties hun activiteit te verdoezelen door ze te laten uitvoeren door cybercriminelen.

Rogers pleit voor meer "machine-to-machine" uitwisseling van informatie tussen privé-bedrijven en de overheid in het belang van de natie.  Maar NSA, dat in het verleden onder vuur lag voor de door Snowden gelekte spionage-activiteiten, wil openlijk praten over het type gegevens dat zou worden uitgewisseld, aldus Rogers: "Hier gaat het over bescherming van ons computernetwerk, niet over het inwinnen van persoonlijke informatie: ik wil geen persoonsgegevens."

In samenwerking met Computerworld.com.

Op 11 december 2014 organiseert Business Meets IT een seminarie waarop u alles te weten komt over business continuity. Wij bekijken tijdens dit seminar de onderdelen van een Business Continuity-plan, sommen de trends in de markt op en geven inzicht in de plannen en realisaties van andere bedrijven op het vlak van Business Continuity en Disaster Recovery Meer info over dit seminarie en over onze populaire seminariereeks vindt u op www.businessmeetsit.be.

beveiligingbusinesscontinuitycyberoorlognsasmart businesssmartbusinessstrategies

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken