Nieuws

Uw eigen datacenter in tijden van stroomtekort

Naar aanleiding van ons gratis seminarie over datacenters op 5/2/2015, brengen wij een kleine reeks over het mogelijke stroomtekort. Deel 2: uw eigen datacenter.

In elk gesprek over datacenters komt vroeg of laat het onderwerp stroomvoorziening op tafel. Naar aanleiding van ons gratis seminarie over datacenters op 5/2/2015, brengen wij een kleine reeks over het mogelijke stroomtekort. Dit is het tweede en laatste deel: uw eigen datacenter. 

Wat kunt u zelf doen?

Wie vasthoudt aan zijn eigen server room of datacenter, doet er wel goed aan om een aantal tips ter harte te nemen.

1. Virtualiseer zo veel u kan

Een eerste stap in het verlagen van het risico is ervoor zorgen dat u zo weinig mogelijk hardware hebt draaien. Virtualisatietechnologie kan hier al een handje toesteken: als u tien fysieke servers herleidt tot één, met daarop tien virtuele servers, heeft dit uiteraard ook een impact op uw stroomverbruik.

En deze redenering kunt u ok toepassen op uw netwerk- en storagehardware: ook daar kan virtualisatie bijdragen tot een forse reductie van het aantal componenten in uw serverroom of datacenter, en dus ook tot de benodigde noodstroom om dit alles draaiende te houden bij een eventuele stroomuitval. Bovendien verlaagt u niet alleen het risico maar ook gewoon de energiefactuur, wat op zich al voldoende motivatie zou moeten zijn voor elke organisatie.

2. Kies de juiste hardware

Als u servers aankoopt, kijkt u best niet alleen naar het prijskaartje. Een duurder model met processors die op laag vermogen werken, kan op lange termijn veel goedkoper uitvallen dan die goedkoopste server met energievretende processoren.

Vele servers zijn tegenwoordig uitgerust met ARM-processoren, die vroeger enkele in de smartphonewereld werden gebruikt. Ze zijn intussen veel krachtiger geworden maar blijven nog steeds energiezuiniger dan de gemiddelde traditionele serverprocessor.

3. Denk aan de koeling

Een belangrijk onderdeel van het stroomverbruik is weggelegd voor de koeling van de servers en van de serverzalen in het algemeen. Wie hierin besparingen kan realiseren, heeft niet alleen bijgedragen aan de bottom-line, maar ook aan de tijdsspanne die kan worden overbrugd met de noodstroom in geval van stroompannes.

De koelingbehoeften kunnen verbeterd worden door efficiëntere koeltechnologie maar ook bijvoorbeeld door het gebruik van servers die hogere temperaturen verdragen. De voorbije jaren is de maximum toegelaten temperatuur in datacenters geleidelijk gestegen, en dit dankzij warmetbestendiger servers.

Let op: indien de koeling niet is aangesloten op batterijen of noodstroom zal ook de koeling uitvallen bij de onderbreking van het net. Er is dus ook een kans op oververhitting van de processoren van de servers en met defecten en verlies van data tot gevolg.

4. Voorzie voldoende reserve

In de eerste plaats is het belangrijk te controleren of de batterijcapaciteit voldoende is om de onderbreking te overbruggen. Dit kan gedaan worden door een korte ontladingstest om te kijken wat de werkelijke capaciteit is van de batterijen.

De voorspelling is dat de black-out 3 uren kan duren. Bij een server room met enkel batterijen zonder generator zal een onderbreking van 3 uur tot gevolg hebben dat de servers onherroepelijk plat gaan, de meeste batterijen hebben een capaciteit van 10 minuten. Lang genoeg om een korte onderbreking op te vangen.

Vele datacenters groeien organisch, het is dus belangrijk te weten welke het effectieve stroomverbruik is, het is niet de eerste keer dan het verbruik hoger ligt dan de UPS capaciteit. Bij een overbelasting van de UPS valt die uit. Zorg ervoor dat u een generator hebt en dat er voldoende brandstof is om 3 dagen te overbruggen, maak een noodplan als het nog langer duurt. Zet de servers uit die niet gebruikt worden.

Sommige UPS"en laten toe uw servers uit te schakelen, gebruik dan ook deze optie. Controleer of alle toestellen aangesloten zijn op de noodstroomvoorziening, ook switches dienen achter batterijen en de generator te staan. Zorg ervoor dat alle installaties onderhouden zijn voordat de winter start.

Op 5 februari organiseert Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over datacenters. Meer info over dit seminarie vindt u op: www.businessmeetsit.be .
 

businessbusiness continuitybusiness meets itcontinuityDatacenterdatacentersnieuwsseminarssmart businesssmartbusiness

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken