Blackberry-aandeel schiet omhoog na geruchten Samsung-overname
Ondanks dat Blackberry al enkele jaren in het slop zit, wist het Canadese bedrijf nog steeds zelfstandig te overleven, met een potentiële comeback in de maak. Toch leek het er even op dat een nieuwe overnamekandidaat zich kwam aandienen. De geruchten dat Samsung belangstelling toonde, pakten zeer voordelig uit voor de aandelenkoers.
De aandelen van Blackberry begonnen woensdag vlak voor het sluiten van de markt flink te stijgen en namen bijna met 30 procent in waarde toe. Dit kwam waarschijnlijk door een exclusief bericht van Reuters dat Samsung een bod zou willen doen op de smartphonefabrikant. Volgens het nieuwsagentschap had de Zuid-Koreaanse telefoonfabrikant 7,5 miljard dollar over voor Blackberry. Dat is tussen de 13,35 en 15,49 dollar per aandeel. Na het sluiten van de markt ontkende Blackberry het nieuws. Volgens het bedrijf zijn er geen gesprekken gaande met Samsung die ook maar iets te maken hebben met een eventuele overname.
Het is niet de eerste keer dat Samsung genoemd wordt in relatie tot een overname van Blackberry. In 2012, toen het bedrijf nog bekend stond als Research In Motion, zong het gerucht rond dat Samsung interesse had in het kopen van tien licenties van Blackberry. Daar heeft Samsung destijds zelf snel een einde aan gemaakt.
Onstuimige historie
Blackberry"s onstuimige geschiedenis is bij iedereen bekend. In augustus 2013 werd een speciaal comité opgericht om op zoek te gaan naar “strategische alternatieven om de waarde te verhogen, de schaal te vergroten en de lancering van de Blackberry 10 te bespoedigen”. Daar kwam als oplossing onder meer uit om meer samen te werken, het bedrijf te verkopen of andere mogelijke transacties te doen.
Links en rechts meldden techbedrijven zich als potentiële kopers, waaronder Lenovo, Microsoft en zelfs Facebook. Maar de problemen van Blackberry waren inmiddels tijdelijk opgelost door een reddingslijn van 1 miljard dollar, opgezet door het Canadese Fairfax Financial.
Blackberry verlegde de focus weer op zijn productstrategie en CEO Thorsten Heins maakte in november 2013 plaats voor John Chen. In iets meer dan een jaar tijd maakt Chen van Blackberry een veel slanker bedrijf dat zich richt op zakelijke diensten, Blackberry Messenger en het QNX-besturingssysteem.
Sindsdien heeft Blackberry zijn zakelijke diensten verstevigd middels verschillende aankopen, zoals de overname van het Duitse veiligheidsbedrijf Secusmart in juli, en het debuut van de nieuwe zakelijke mobiele managementoplossing BES12 in november.