IT-sector best vertegenwoordigd bij Top Employers
47 werkgevers in ons land mogen zich een jaar lang Top Employer noemen. Zakelijke IT-bedrijven zijn in deze lijst het best vertegenwoordigd.
Naar aanleiding van ons (gratis) HR-seminarie op 19/3 besteden besteden wij extra aandacht aan dit thema.
Het kwaliteitslabel van ‘Top Employer’ ontvingen de 47 uit handen van het Top Employers Institute na een uitgebreide screening van hun HR-beleid. Alle deelnemers werden bevraagd, gevalideerd en geaudit.
IT-bedrijven
Van de 47 bedrijven zijn er ongeveer 15 bedrijven uit de ICT-sector. Hieronder Accenture, Base, Capgemini, CGI, CSC, Dimension Data, Mobistar, Ordina, SAS, Smals, Sogeti, Telenet en TCS. Ook een bedrijf als BSH en KPMG heeft duidelijk raakvlakken met (zakelijke) technologie.
Dat betekent dat bijna 1 bedrijf op 3 in de Belgische lijst van van het Top Employers Institute IT-gerelateerd is. Geen enkele sector doet beter of even goed in deze lijst. Ook ziekenhuizen en finenciële instellingen duiken op, maar lang niet in dezelfde mate als IT-bedrijven.
Aanpak
Wat onderscheidt overigens een goede werkgever van andere bedrijven? Het Top Employers Institute richt zich hiervoor op negen topics, die sterk focussen op de manier waarop het bedrijf inzet op de begeleiding en ontwikkeling van de medewerkers, het welkom heten van nieuwe collega’s en het laten doorgroeien van talent in de eigen organisatie.
Deze negen topics zijn goed voor 98 vragen waarin meer dan 500 best practices uit HR worden voorgelegd. “De certificering met het bijbehorende keurmerk wordt dus pas na een intensief proces toegekend,” aldus David Plink, CEO Top Employers Institute. Ter waarborging van de validiteit van het proces worden alle antwoorden door een onafhankelijke partij aan een audit onderworpen.
Aandacht
Uit de onderzoekscijfers blijkt onder meer dat de Belgische Top Employers veel aandacht schenken aan het welkom heten van nieuwe collega’s. Zo hebben alle bedrijven een vastgelegd model of raamwerk voor dit zogenaamde onboarding.
De bestaande procedures rond onboarding worden permanent gescreend op hun kwaliteit. In België gebeurt dit diepgaander dan elders in Europa. Zo geeft de personeelsdienst bij 76 procent van de bedrijven zijn mening over de methode van integratie van nieuwe collega’s (slechts 64 procent in Europa), maar ook de nieuwe medewerker zelf wordt gevraagd naar zijn eerste indruk in 63 procent van de bedrijven (52 procent in Europa).
In zowat alle (98 procent) Belgische Top Employers kan de medewerker vrij beschikken over alle informatie omtrent deelname aan trainingen. In Europa is dit slechts 90 procent.
Op 19 maart organiseren we een gratis seminar over HR in het digitale tijdperk. Meer info op: www.businessmeetsit.be