Vier voorspellingen voor 2020
Eén jaar in de wereld van technologie lijkt al snel een eeuwigheid. Vijf jaar vooruit kijken lijkt nog riskanter. Toch doen we dit, naar aanleiding van dit gelegenheidsnummer rond 15 jaar Smart Business.
We halen ons input bij vier specialisten in hardware, software, outsourcing en telecom, en doen dit naar aanleiding van de vijftiende verjaardag van het vakblad Smart Business. Vier voorspellingen voor 2020:
1. Outsourcing is cloudsourcing
Cloud computing zorgt voor een metamorfose voor de hele IT-industrie. Maar niet in het minst op het vlak van outsourcing. De cloud creëert bedreigingen, aangezien ook hardware en software als dienst worden aangeboden. De grenzen tussen IT-aanbieders vervagen verder, en de concurrentie neemt toe.
Tegelijk zorgt de cloud ook voor mogelijkheden. IT-dienstenleveranciers kunnen hun aanbod met een cloud-sausje overgieten en zich herpositioneren. “Onze groei komt uit de cloud. Onze toekomst zit daar dus eigenlijk ook”, vertelt Daniel Eycken, innovation en marketing manager bij NRB, een outsopurcingbedrijf met eigen datacenter en ook behoorlijk wat expertise in applicatieontwikelling en mainframe. Misschien niet echt een business die meteen met de cloud zou worden geassocieerd.
2. Android is het nieuwe Windows
Van de 1,3 miljard smartphones die het voorbije jaar wereldwijd zijn verscheept, zijn er ruim 1,04 miljard met het besturingssysteem Android van Google. Goed voor een marktaandeel van 81,2 procent.
Voor het bedrijfsleven zijn deze cijfers nog maar een begin. Pas de laatste maanden richt Android zich, mede met de overname van het bedrijf Divide, op de zakelijke markt. Zo wordt het mogelijk om op een Android smartphone de privé informatie enerzijds en professionele zaken anderzijds te scheiden. Of om zakelijke apps in de zogenaamde Play Store van Google te publiceren, alleen beschikbaar voor personeel van de eigen organisatie.
Het platform van concurrent Apple is weliswaar winstgevender, maar op het gebied van volumes is Android outstanding. “90 procent van de ontwikkelingen in mobile apps baseren zich op Android. En dat zie ik niet meteen veranderen”, vertelt Stefan Danschotter van telecomintegrator en -adviseur Telecom-IT.
3. Elke industrie zijn device
Software is vandaag vaak aangepast op een bepaalde industrie of sector. Hardware ondergaat hetzelfde lot. Zo zullen er steeds meer verticale tablets en laptops op de markt komen.
Hewlett-Packard lanceerde onlangs bijvoorbeeld een eerste lading devices, gebaseerd op Android en Windows, die zich specifiek richtten op specifieke branches, zoals retail, onderwijs, gezondheidszorg of buitenwerkers in de industrie. “Een chirurg doet toch ook geen operaties met een keukenmes”, stelt hij.
Mensen moeten de juiste tools krijgen voor het werk dat ze doen”, aldus Michael Park, general manager, commercial mobility & software, business personal systems bij Hewlett-Packard, dat 19 sectoren definieerde voor aangepaste (en mobiele) oplossingen.
4. Software eet de wereld (verder) op
“Software is eating the world”, schreef Marc Andreessen, een van de oprichters van Netscape en tegenwoordig investeerder in bedrijven zoals Facebook, Groupon, Skype en Twitter, onlangs in een essay over de impact van software.
Software is geen industrie of een aparte sector meer. Software zit overal. Elk nieuw (en succesvol) bedrijf in gelijk welke sector dan ook is een softwarebedrijf. Denk maar aan Uber, AirBNB en Spotify.
Uiteraard zet deze trend druk bij bedrijven en hun IT- en softwareafdeling in het bijzonder, beaamt Mark Armstrong, VP EMEA bij Progress Software. “Het moet ook alsmaar sneller gaan”, stelt hij.
De komende jaren zet de trend zich verder door dat toonaangevende en innovatieve bedrijven allemaal software(gedreven) bedrijven zullen zijn. Of zoals onderzoeksbureau Gartner het omschreef: elke business unit is een digitale start-up. En tegen 2020 is de wereld helemaal opgegeten.