Nieuws

Vier keuzes voor uw datacenter

Dat uw toepassingen en data ergens in een datacenter terecht komen, is zo klaar als een klontje. Alleen maken bedrijven hier verschillende keuzes.

Dat uw toepassingen en data ergens in een datacenter terecht komen, is zo klaar als een klontje. Alleen maken bedrijven hier verschillende keuzes.

Een eigen datacenters is voor heel veel bedrijven de norm. Toch wordt er steeds meer uitbesteed. We horen bij vijf organisaties hoe ze het aanpakten, en wat u ervan kan leren. We haalden onze input uit het recente Business Meets IT-seminarie over datacenters.

1. Datacenters uitbesteden

Land- en tuinbouwgroep Aveve reorganiseerde zijn datacenters, en de hele IT-afdeling via een sourcing-deal met HP. “Eenvoud, stabiliteit, transparantie en innovatie stonden hierbij voorop”, vertelt Erwin Verstraelen, CIO van Aveve. Het project maakte deel uit van een uitgebreide oefening die twee jaar in beslag nam.

“Als IT-afdeling ga je je niet differentiëren door servers in de lucht te houden”, stelt hij. “We doen niet aan outsourcing om kosten te besparen, maar om kosten te vermijden. En om efficiënter te werken en de aanpak in business continuity te verbeteren." Ook andere troeven zoals de overgang naar OPEX, consolidatie en een algemene technology refresh speelden mee.

Verstraelen geeft ook advies. “Dergelijk sourcing-project is een behoorlijke leercurve. Zet zeker mensen in je team die dit reeds gedaan hebben. Je moet investeren in nieuwe functies zoals een service, change en incident manager”, stelt hij. “Zie je IT-leverancier ook als partner, en denk in een zogenaamde win-win-modus.”

2. Datacenter zelf onderhouden

Smals, een ‘In-house’ ICT provider for e-government’, kiest ervoor om zijn datacenters zelf te onderhouden. Al is consolidatie en centralisatie ook hier aan de orde. “Van veertig datacenters of server ruimtes gaan we naar vier”, vertelt Stefan Vanhoof, MD Klanten & Resources bij Smals, dat een zogenaamde G-Cloud uitwerkt.  

Hard- en software infrastructuur wordt, net als de horizontale applicaties zoals HR, gedeeld over diverse overheidsdiensten. Enkel applicaties voor kernactiviteiten niet.

3. Private cloud

Sommige bedrijven kiezen voor een zogenaamde private cloud in een extern datacenter. “Door een overname moesten bij alle IT-diensten binnen 12 maanden worden overgezet”, vertelt Tim Van Havenbergh, IT Manager Belgium bij Continental Foods. Intussen wordt de volledige back-office infrastructuur via leverancier Cegeka gehost in een private cloud. De Europese vestigingen van Continental Foods bevatten daarnaast nog kleine lokale datacenters, zodat het om een hybride opstelling gaat.

Een bedrijf als Zapfi, bekend van publiek internet, koos eveneens voor een private cloud in twee datacenters van onder andere Proximus. “Dit opzet was nodig om onze internationale groei te blijven ondersteunen”, aldus Zapfi-oprichter Gery Pollet.

4. Eigen datacenter bouwen

“Er worden vandaag niet veel datacenters meer gebouwd”, beaamt Bart Depreter, manager presales en consultancy outsourcing bij Cegeka. “Maar als wij het doen, moeten onze klanten het niet meer doen”, voegt hij er snel aan toe. Cegeka bouwt zelf een datacenter in Nederland om vanaf eind dit jaar zijn cloud integrator- en broker diensten te kunnen leveren.

Depreter beaamt dat veel standaarddiensten terecht komen in de public cloud, zoals voor Office 365. Maar soms is een private aanpak met maatwerk wel nodig. Depreter vergelijkt het met de bruiloft van je dochter. “Daar neem je ook geen genoegen met confectiekleding. Dat is met IT ook zo.”

Meer informatie over onze (gratis) seminaries vindt u op www.businessmeetsit.be

businessDatacenterititprofessionalseminarseminars

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken