Nokia koopt Alcatel-Lucent en wordt marktleider
De verkoop van de telefoonafdeling aan Microsoft heeft Nokia duidelijk geen kwaad gedaan. Het bedrijf, bevrijd van een zware blok aan het been, wil alweer groeien. Het draadloze departement moet Nokia sterker maken in de telecommunicatiesector. Het bedrijf wil zo de druk op Ericsson verhogen en heeft daarom diep in de buidel getast om Alcatel-Lucent over te nemen.
Nokia doet een bod in aandelen van 0,55 Nokia-aandeel per aandeel Alcatel-Lucent. In totaal is er een bod van 15,6 miljard euro met de overname gemoeid. Hiermee is Nokia marktleider onder leveranciers van telecomnetwerken, nog voor het snelgroeiende Chinese Huawei en Zweedse Ericsson.
Het hoofdkwartier van Nokia is in Finland, maar er zal een aanwezigheid in Frankrijk blijven. Nokia kaderlid Risto Siilasmaa wordt verantwoordelijke van het nieuwe bedrijf, Nokia CEO en president Rajeev Suri wordt de CEO. Het kader zal uit 9 à 10 leden bestaan, drie van Alcatel-Lucent. Dat toont ineens ook de krachtverhouding tussen beide bedrijven.
Belangrijk detail: er komen geen Nokia smartphones met deze overname. Alcatel One Touch is namelijk een joint venture tussen Alcatel-Lucent en het Chinese TCL.
Internet of Things fonds
De deal is goedgekeurd door het kader van beide bedrijven, maar de aandeelhouders van Nokia moeten nog hun goedkeuring geven. Het akkoord zal worden gefinaliseerd in 2016.
De eerste geluiden vanuit de Franse regering zijn positief. Goed nieuws voor de bedrijven, aangezien er een uitgesproken protectionistisch beleid wordt gevoerd als het gaat om buitenlandse overnames van Franse bedrijven.
Volgens Nokia betekent deze samensmelting dat er tegen 2019 meer dan 900 miljoen euro aan operationele kost kan worden bespaard. Dit willen ze realiseren door dubbele jobs tussen beide bedrijven te elimineren, productieprocessen ontdubbelen, IT-departementen delen en andere zakelijke kosten. De netto cashberg van de twee bedrijven werd geschat op meer dan 7,4 miljard euro eind 2014.
Nokia Corporation wil tegelijk een fonds openen van 100 miljoen euro om Franse start-ups te steunen die focussen op het thema ‘Internet of Things’. De ontwikkeling van 5G en cybersecurity blijft een belangrijke focus voor de vestiging in Frankrijk.
Nokia Here
Ook maakte Nokia bekend “alle strategische opties te onderzoeken” voor zijn navigatiedochter Here. Een eventuele verkoop behoort tot die opties, om op deze manier extra kapitaal vrij te spelen. Here is een concurrent van het Nederlandse kaartenmaker TomTom. Een verkoop van Here kan voor TomTom zowel een vloek als een zegen zijn. TomTom is de voornaamste kaartenleverancier van Apple.
Mocht Apple een bod doen op Here, dan is het waarschijnlijk een grote afnemer kwijt. Wel is TomTom in dat geval ’s werelds enige overgebleven onafhankelijke kaartenmaker. De Finse overweging om Here eventueel te verkopen heeft gisteren een TomTom-koerswinst van 11.5% veroorzaakt.