Nieuws

WikiLeaks publiceert gestolen Sony-data

De in november gestolen gegevens van Sony Pictures zijn door WikiLeaks opnieuw gepubliceerd in een doorzoekbare database. Sony reageert misnoegd.

WikiLeaks heeft de gegevens die vorig jaar gestolen zijn bij Sony Pictures opnieuw gepubliceerd. Daarbij heeft het alle documenten en e-mails beschikbaar gemaakt in een database waarin makkelijk te zoeken is.

De hackers hebben de data in het najaar als ruwe bulkbestanden online gegooid. WikiLeaks – vooral bekend van het publiceren van geheime overheidsdocumenten – maakt nu bekend dat het de toen gelekte informatie in The Sony Archives heeft gezet, een database waarin je makkelijk kunt zoeken op 30.827 documenten, 173.132 e-mailberichten en andere gevoelige informatie.

“Dit archief toont de manier van werken van een invloedrijke multinational”, zegt WikiLeaks-oprichter Julian Assange in een verklaring op de website. “Het is nieuwswaardig en de kern van een geopolitiek conflict. De informatie behoort het publieke domein toe en WikiLeaks zorgt ervoor dat het daar blijft.”

Noord-Korea

Woordvoerders van Sony veroordelen de actie van WikiLeaks. “De aanvallers hebben de gestolen informatie gebruikt in een poging Sony Pictures Entertainment en zijn medewerkers kwaad te doen. Nu assisteert WikiLeaks hen daar helaas bij”, zegt het bedrijf in een verklaring. “We zijn het absoluut niet eens met de bewering van WikiLeaks dat het materiaal het publieke domein toebehoort. We blijven vechten voor de veiligheid, beveiliging en privacy van ons bedrijf en haar meer dan zesduizend medewerkers.”

De digitale inbraak, die Sony eind november ontdekte, bleek erger te zijn dan oorspronkelijk gedacht werd. Daarom zag het bedrijf zich genoodzaakt het computernetwerk voor meerdere weken uit te schakelen. Een groep met de naam #GOP (Guardians of Peace) eisten de verantwoordelijkheid op. De hackers lekten persoonlijke informatie van meer dan 47.000 beroemdheden, freelancers en huidige en voormalige medewerkers van Sony. Verder verspreidden ze nog niet verschenen films, gênante mailwisselingen tussen de hoge bazen en andere interne documenten.

Het doel van de hackers, die volgens de FBI in Noord-Korea zaten, was de release van de satirische films The Interview te voorkomen. In die film proberen acteurs Seth Rogen en James Franco namens de CIA de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden.

assangebusinessnieuwsprivacysonywikileaks

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken