Toenemend gebruik digitale media vergroot druk op netwerkinfrastructuren

We worden steeds afhankelijker worden van het internet, wat de manier waarop we digitale content consumeren verandert. Hierdoor zal de druk op de bestaande netwerkinfrastructuren enorm toenemen, een nakend probleem dat dringend aangepakt moet worden.

We worden steeds afhankelijker van het internet, wat de manier waarop we digitale content consumeren verandert. Hierdoor zal de druk op de bestaande netwerkinfrastructuren enorm toenemen, een nakend probleem dat dringend aangepakt moet worden.

Recent onderzoek van een Europese telecomregulator, toont aan dat volwassenen gemiddeld maar liefst 244 minuten per dag televisie kijken, maar dit slechts 26 minuten via hun tablet doen. Als slechts een klein percentage van die 244 minuten via IP-verkeer zou verlopen – via de tv, een mobiel apparaat of laptop – dan zet dit aanzienlijk meer druk op de netwerken. Bij die druk moeten we ook nog de stijgende trend voor bedrijven om applicaties naar de cloud te verplaatsen toevoegen, 4k/HDR/8k content, de opkomst van het Internet der Dingen en wearables.

In een volwassener markt zoals de VS, is 34,9% van het downstream internetverkeer tijdens piekperiodes te wijten aan één bedrijf: Netflix. Momenteel is Netflix verantwoordelijk voor tweeëneenhalve keer het verkeer waarvoor YouTube verantwoordelijk is. Dit is verrassend gezien het feit dat deze markt zich nog in een groeifase bevindt.

Het internet van vandaag is in feite een videonetwerk. Het werd echter nooit ontworpen met die gedachte in het achterhoofd. De druk waarmee de internetconnectiviteit geconfronteerd wordt, staat in schril contrast met de betrouwbare, kwalitatieve en nooit falende televisiediensten die wij als consumenten de laatste 30 jaar ontvangen hebben.

Op dit moment zijn we redelijk tolerant (de occasionele sneer naar de router niet meegeteld..) wat bandbreedte en bufferingproblemen betreft als het om websites gaat. Maar als we kijken naar onze favoriete serie via IP en het hapert en stottert, zijn we dan ook nog zo tolerant? Netwerkoptimalisatie, peering en compressieverbeteringen zoals HEVC zullen wel helpen, maar de infrastructuur moet in zijn geheel bekeken worden.

Omdat het netwerk met een enorme druk geconfronteerd wordt, kunnen er in de komende een of twee jaar meer black-outs zijn. Hopelijk zal dit niet voorvallen. Maar de manier waarop we vandaag content consumeren betekent dat we meer en meer aandacht moeten besteden aan de volledige connectiviteitsinfrastructuur. Gaande van de ondernemingen (en waar en hoe ze hun applicaties implementeren), naar de netwerken (inclusief hoe ze gefinancierd worden), naar de CDN’s, het datacenter en de router in huis.

Het Internet werd nooit ontworpen om video- en TV-distributie te ondersteunen en toch wordt het steeds meer een videonetwerk. We gaan een always-on IP wereld tegemoet, met zware content. We moeten serieus gaan nadenken over hoe we die connectiviteit en infrastructuur in 2015 gaan aanpakken. Het stelt ons in elk geval voor een prachtige technologische uitdaging!

blogbusinessdienstendigitale mediainfrastructuuripnetwerk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken