Hoelang gaat de Wet van Moore nog mee?

De wet van Moore viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. Wat vindt Gordon Moore, de Intel-oprichter die de beroemde "Wet van Moore" opstelde, daar zelf van? En hoe lang gaat zijn wet nog mee?

“Het aantal transistors in een chip zal door de technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelen”. Die beroemde voorspelling deed Gordon Moore precies 50 jaar geleden, in 1965. Op een herdenkingsevenement liet de man maandag weten dat hij zelf verbaasd is dat zijn voorspelling zo lang is meegegaan. In 1965 keek hij niet meer dan tien jaar vooruit, zo onthulde hij, zeker geen decennia.

Volgens Moore weten de chipproducenten vrij goed waar het de komende tien jaar naar toe zal gaan, maar zijn theorie daarna nog laten gelden, zal heel wat intellectueel zweet kosten. “Ik hoop dat Brian (Krzanich, de directeur van Intel) genoeg ingenieurs op het probleem zet, zodat we niet op een muur botsen”, grapte Moore.

De Wet van Moore klopt inderdaad nog altijd, maar ze wordt steeds moeilijker vol te houden. Het ontwikkelen van nieuwe, nog snellere chips is exponentieel duurder en ingewikkelder geworden.

In 1966 kostte een gloednieuwe chip-fabriek ongeveer 14 miljoen dollar. In 1995 was dat anderhalf miljard dollar. Vandaag kijken fabrikanten tegen een investering van tien miljard dollar aan. Er wordt dan ook al volop onderzoek gedaan naar alternatieven voor silicium.

De Wet van Moore in gang houden, is belangrijk voor de chipindustrie. Elke nieuwe generatie van processoren maakte uitvindingen als het internet, smartphones en VR-brillen mogelijk. In de toekomst moeten nog krachtigere chips onze wearables en intelligente huizen aandrijven. Als de race naar processorkracht stilvalt, blijven we ook verstoken van dit soort nieuwigheden.

Moore liet maandag ook nog weten “ontgoocheld” te zijn dat de Amerikaanse overheid steeds minder geld uittrekt voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, wat volgens hem het land een enorme voorsprong op andere naties kan geven.

Verder gaf hij toe dat het al bij al nogal meevalt met zijn visionaire gaven. Op zoiets als sociale netwerken zou hij zelf nooit gekomen zijn en ook het feit dat diensten als Google Earth gratis zijn, vindt Moore ongelooflijk. Het belang van het internet “blijft hem verbazen”: “Ik dacht dat het gewoon weer een soort communicatienetwerk ging zijn om problemen op te lossen”.

Toen hem gevraagd werd wat hij nu geleerd had van Moore’s Law antwoordde hij lachend: “Als je ooit een keer een succesvolle voorspelling hebt gedaan, moet je het daar vooral bij houden”. 

businessgordon mooreintelit professionalitprofessionalmoorenieuwswet van moore

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken