Acht eenvoudige tips om uw internetveiligheid op te krikken

Met enkele simpele ingrepen kan u het hackers al behoorlijk moeilijk maken om uw data te ontfutselen. Wij zetten er acht voor u op een rij.

U kan nog zo’n gerenommeerde security software aankopen om uw bedrijfsdata te beschermen en hackers een stap voor te zijn, als u bepaalde basisregels niet in acht neemt, dan stelt u zich toch behoorlijk bloot aan aanvallen. Hieronder vindt u een lijstje met enkele simpele ingrepen die toch een wereld van verschil kunnen betekenen als het gaat om uw veiligheid op het web.  

1. Gebruik een VPN

Een VPN of Virtual Private Network zorgt ervoor dat uw datacommunicatie steeds afgeschermd is. VPN-software legt beveiligde verbindingen binnen een netwerk. Opgehaalde of verstuurde data zijn hierbij altijd versleuteld en passeren niet langs een publieke server. Ook op mobiele toestellen kan u een VPN gebruiken en vermijden dat u een digitaal spoor achterlaat tijdens uw omzwervingen.

2. Vermijd de cloud

Als de vertrouwelijke informatie die Edward Snowden lekte iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het wel het feit dat zelfs de meest secure systemen toch geïnfiltreerd kunnen worden. Ook clouddiensten zijn niet immuun. Wilt u voorzichtig zijn, dan kiest u er toch het beste om gevoelige data lokaal te bewaren.

3. Link uw accounts niet

Vaak is het bij het internetgebruik zaak om een verstandige balans te houden tussen veiligheid en efficiëntie. Het linken van meerdere bedrijfsaccounts aan 1 profiel verhoogt misschien de snelheid waar u mee kan werken, maar maakt het ook gemakkelijker voor hackers om deze in één klap te infiltreren zodra ze een maas in het net gevonden hebben.  

4. Veiligheidsvragen zijn minder veilig dan u denkt

U zou er verstelt van staan wat voor informatie mensen allemaal over u kunnen googelen. Persoonlijke vragen zoals “Wat was de naam van uw eerste huisdier?” of “Wat is uw favoriete boek?” zijn dan ook geen verzekering voor een waterdichte beveiliging. Opteer daarom voor ongerelateerde of willekeurige antwoorden op veiligheidsvragen als u deze moet instellen.

5. Bescherm uw wifi-netwerk thuis

Als uw thuiswerknemers met gevoelige gegevens werken of vanuit hun locatie op het bedrijfsnetwerk inloggen, druk ze dan op het hart om hun internetverbinding te beveiligen. Een wifi-netwerk zou beschermd moeten zijn met een wachtwoord, en ook het standaard administrator wachtwoord van de router kan beter zo snel mogelijk veranderd worden.

6. Voer belangrijke data online enkel in op HTTPS

U bent hiervan waarschijnlijk al op de hoogte, maar herhalen kan geen kwaad: staat u op het punt om belangrijk info zoals bank- of creditcardnummer in te vullen op een website, check dan altijd eerst of de URL begint met het protocol HTTPS, ook wel aangeduid met het tekentje van een hangslot. Als het er niet staat, dan is de website zeer kwetsbaar voor aanvallen die informatie onderscheppen.

7. Identificatie via twee factoren

Dubbele authenticatie is opnieuw een verhaal van veiligheid versus efficiëntie. Als u een identificatiesysteem met twee factoren gebruikt, dan moet een gebruiker zich naast een wachtwoord nog via een tweede actie identificeren (vaak is dit via een mobiele functie). Het maakt inloggen wat ingewikkelder, maar zorgt ervoor dat hackers die uw wachtwoord hebben achterhaald geen vrijbrief in handen krijgen om in uw bedrijfsdata te grasduinen.

8. Kies een wachtwoord dat moeilijk te raden is

Een sterk wachtwoord verzinnen is een kunst op zich. Absoluut te vermijden: “wachtwoord”, “azerty” of “123456”. Ook persoonlijk informatie gebruiken als basis is niet zonder risico’s, zoals we al in punt 4 uitlegden. U kan door wat hoofdletters, symbolen en cijfers in uw wachtwoord te steken hackers vertragen in het kraken van uw systeem, maar het veiligste is om een semiwillekeurige combinatie van woorden te gebruiken.

beveiligingbusinesscloudhttpsnieuwsVPNwachtwoorden

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren