Nieuws

Vijf complotten uit de IT-wereld

Na de onthullingen van edward Snowden doen er weer heel wat complotten over IT de ronde. Wij doken in het archief en vonden enkele rare en minder rare computersamenzweringen.

De meest buitensporige samenzweringstheorieën zijn vaak de onschuldigste. Pas als een idee bij vele mensen  geloofwaardig in de oren klinkt, kan het ook sociale en economische invloed hebben. Het feit dat IT voor vele mensen een ver-van-mijn-bed-show is als het op technische kennis aankomt, maakt dat er ook meer grond is om vruchtbare complotten te kweken. De onthullingen van ex-NSA werknemer Edward Snowden hebben de samenzweringsmolen bovendien weer flink aangezwengeld in het laatste jaar. U kent er vast wel een paar van de vijf onderstaande:

1. De millenium bug

Weet u nog dat de samenleving zoals we die kenden in elkaar zou storten op 1 januari 2000? In de aanloop naar die d-day werden heel wat berichten de wereld in gestuurd over de millenium bug, ook wel Y2K genoemd. Computers zouden in de war gebracht worden door de overstap naar een jaar met twee nullen, wat zou leiden tot talrijke crashes en de bijbehorende crises.

Voor velen was de millenium bug een ernstig risico en zeker niet zomaar een theorie, maar nadat het hele debacle op een sisser uitdraaide vroegen sommigen zich wel af of er geen andere motieven zaten achter de vele doemberichten die sommigen aanzetten om geld te spenderen aan voorzorgen  voor Y2K.

2. Geplande veroudering

Geen enkel bedrijf heeft het ooit bevestigd, maar vele consumenten geloven er wel in: bepaalde elektronica hebben een vastgelegde ‘levenscyclus’,waarna de gebruiker het volgende model beter kan aanschaffen. Veel is al gezegd over de batterijen in diverse Appleproducten of de performantie van inktjetprinters. Is het een reële en uitgewerkte strategie? Misschien niet, misschien wel.

3. Achterdeurtjes

Dit is geen complot. Achterdeurtjes in software bestaan echt. Sommige software ontwikkelaars vinden het leuk of hebben andere redenen om een eigen toegang of andere code te verstoppen in de programma’s die ze schrijven. Het is wat met die achterpoortjes gedaan wordt wat vaak tot samenzweringstheorieën leidt.

Zo deden onderzoekers een rare ontdekking in 1999 in de software van Windows NT 4 Service Pack 5, waarbij ze een waarde getiteld _NSAKEY vonden. Het is natuurlijk nooit bevestigd, maar gissingen spreken van een sleutel die inlichtingendienst NSA toegang verschaft tot beveiligde data.  

4. Windings

Heeft u ooit al aandacht geschonken aan Windings, een font bestaande uit symbolen dat u in plaats van Times New Roman of Arial kan gebruiken in Word? In 1992 liep er een verhaal dat er een bewuste antisemitische boodschap was verstopt in Windings. Als je de initialen van New York City intikt (NYC) krijg je de sequentie doodshoofd – davidster – duim omhoog: NYC.

Later deed 9/11 nieuwe samenzweringstheorieën over de symbolenfont ontstaan op basis van het adres van de WTC torens of de vluchtnummers van de vliegtuigen.  Nee, ook wij kunnen niet echt een vinger leggen op de logica achter het Windingscomplot.

5. Anti-stropersafspraken in Silicon Valley

IT-complotten zijn niet beperkt tot hard- of software. Ook ICT’ers zijn er het onderwerp van, en dit complot heeft een juridisch staartje. Verschillende grote spelers in Silicon Valley zouden een verdrag hebben gesloten om elkaars talenten niet in te pikken en zo te vermijden dat werknemers bedrijven tegen elkaar zouden uitspelen in salarisonderhandelingen. In 2011 werd er een effectieve klacht ingediend tegen Apple, Google, Intel en Adobe. Er kwam pas aan het begin van dit jaar een einde aan de rechtszaak, toen de bedrijven instemden met een bemiddelingsbedrag van 415 miljoen dollar.

Saillant detail: Applepaus Steve Jobs zou de spil van het complot geweest zijn volgens het ingediende dossier.

Op 25/6 organiseert Smart Business en Business Meets IT een gratis seminar over Trends in ICT. Meer info op: www.businessmeetsit.be 

businesscomplotgeplande verouderingmillenium bugnieuwssb15trendtrendswindings

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken