Nieuws

De obstakels van de verbonden wereld

Naar aanleiding van ons (gratis) seminar over Trends in ICT van 25/6 brengen wij een reeks over de IT-trends in bedrijven. De derde trend gaat over Internet of Things, en in dit geval: de grote obstakels.

Naar aanleiding van ons (gratis) seminar over Trends in ICT van 25/6 brengen wij een reeks over de IT-trends in bedrijven. De derde trend gaat over Internet of Things, en meer bepaald de obstakels ervan. 

 

Hoewel het concept van the internet of things pas enkele jaren geleden een officiële naam kreeg toebedeeld, is het de voortzetting van een evolutie die al even aan de gang is. De analoge motor die zijn intrede maakte in de jaren vijftig werd na enkele decennia vervoegd door digitale elektronica.

IoT is gewoon een volgende grote stap in deze ontwikkeling, gedragen door mobiele netwerken, smartphones en tablets. Zowel analoge als digitale toestellen kregen in hun introductiefase af te rekenen met argwaan van de consument over het nut van de nieuwe technologie. Het is geen verassing dat hetzelfde zich nu voordoet met IoT-toepassingen.

Zoals dat op de vorige kantelpunten gebeurde, zal ook het idee van het internet der dingen een heleboel gekke uitvindingen en wilde ideeën genereren, waarvan uiteindelijk enkel die met een echte meerwaarde zullen overleven. En net zoals de generaties voor ons zullen we ons nog een hele tijd maar gradueel laten overtuigen van het nut van al die nieuwe uitvindingen.

IoT ≠ Verdeel en heers

Een van de grootste obstakels om de brede adaptatie van IoT te versnellen is de versnipperde aanpak die de verschillende spelers in de sector op dit moment toepassen. Elk individueel toestel mag dan wel door z’n fabrikant uitgerust worden met de mogelijkheid verbinding te maken met het internet, als er geen platform ontstaat dat al die toestellen, netwerken en communicatieprotocollen kan verbinden, zal de meerwaarde beperkt blijven.

Tot nu toe heeft de technologische industrie helaas niet zo’n geweldige geschiedenis als het op samenwerken aankomt. Op dit moment zijn er eenvoudigweg te veel apps, en dat probleem zal alleen maar verergeren in de toekomst.

Een tweede nadeel is dat die versnippering ervoor zorgt dat al die verbonden toestellen niet met elkaar kunnen communiceren, en daarin schuilt nu net de grootste kracht en de meest ingrijpende mogelijkheden van een verbonden wereld.  

Daarbovenop komt het feit dat ontwikkelaars wel vergeten eens dat de grote meerderheid van de mensen geen enkele interesse heeft in het programmeren van z’n woning. Hoe minder interactie de slimme apparaten nodig hebben, hoe sneller de consument ze zal omarmen.

Stel u voor dat u elk slim apparaat thuis in de standaard kalender-apps van Android en iOS zou kunnen inplannen, met een daartoe voorziene standaard. Voor een aantal andere zaken doen we dit al. Er is geen reden waarom zo’n systeem niet zou kunnen bestaan voor verbonden toestellen.

Op 25/6 organiseert Smart Business en Business Meets IT een gratis seminar over Trends in ICT. Meer info op: www.businessmeetsit.be 

businessdingeninternetiotsb15thingstrendtrends

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren