Is uw bedrijf klaar voor flexibel werken?
Iets meer dan één op twee werknemers geeft aan af en toe graag van thuis uit te willen werken. Maar slechts 16 procent van de werknemers krijgt ook effectief de kans hiertoe.
De cijfers komen van Antwerp Management School. Om deze kloof te helpen dichten, ontwikkelde Antwerp Management School samen met Flanders Synergy de Flexwerkscan. Op basis van deze online audit-tool, kan men bepalen waar een bedrijf of organisatie – ook kmo’s – staat en krijgt men advies over de verschillende aspecten die mee het succes zullen bepalen.
Integrale aanpak
“Meer flexibiliteit geven aan medewerkers op vlak van werktijd of -plaats veronderstelt een goed voorbereide, integrale aanpak”, stelt Bart Cambré, Directeur Onderzoek aan Antwerp Management School. Het gaat immers om meer dan infrastructuur en ICT. Deze Flexwerkscan helpt organisaties aftoetsen met welke elementen ze best nog rekening houden.”
De flexwerkscan is online door iedereen te gebruiken. U krijgt er vragen onder andere over voor welk type personeelsleden uw organisatie thuiswerk en/of telewerk toestaat. Of het om uitvoerend personeel, ondersteunend personeel of leidinggevenden gaat. Er zijn ook vragen over het maximaal aantal dagen dat mensen per week kunnen thuis- en/of telewerken. Over een officieel beleidskader over thuiswerken en/of telewerken, over de motieven en op welke manier medewerkers in uw organisatie worden ondersteund bij de implementatie van thuis- en/of telewerken.
Work-life balance
Uiteindelijk blijkt de work-life balance de belangrijkste drijfveer om flexwerk aan te bieden. Ook de autonomie van de werknemer, het verzoek van de werknemer en het feit dat men zich als aantrekkelijke werkgever wil profileren blijken drijfveren voor flexwerk. Dat blijkt uit de eerste resultaten van Flexwerkscan.
Vult u de Flexwerkscan in, dan krijgt u eindelijk een totale scan van de situatie in uw organisatie. Die wordt ook onderverdeeld in deelaspecten als aanpak, betrokkenheid, ondersteuning, arbeidsorganisatie, afsprakenkader, ICT en infrastructuur.
“We willen met diti initiatief tijd- en plaatsonafhankelijk werken mee helpen mogelijk maken, op een goed doordachte manier zodat zowel de betrokken mensen als de organisaties zelf er wel bij varen”, stelt Mieke Van Gramberen van Flanders Synergy. “Enkel op die manier is het een win-win.”