Drie zaken die uw bedrijf kan leren van piraten

Of het nu over de concurrentie gaat. Over uw personeelsbeleid of over de managementstructuur. Er zijn meer zaken die u van piraten kan opsteken dan uw zou denken. Meer zelfs: veel van hun managementaanpak lijkt vandaag terug te komen.

 
Een nieuw boek ‘the Misfit Economy’ door Alexa Clay en Kyra Phillips gaat dieper in op wat ondernemers en managers kunnen leren van piraten, smokkelaars, gangsters, sjacheraars en de donkere kant van de economie.
 
Het boek bevat voorbeelden en verhalen van individuen en ondernemers die gedwongen werden om buiten de lijntjes te kleuren. De auteurs beschrijven methoden waar bedrijven heel wat van kunnen opsteken.
 
Van al het gespuis dat opduikt, staan piraten bovenaan de lijst. Hier drie zaken die we van piraten kunnen opsteken.

1. Val monopolies aan

 
In de zeventiende eeuw had de Oost-Indische bedrijven een gigantisch monopolie in scheepvaart. Het monopolie van de Nederland-Indische Companie was (zie onder), in historisch perspectief, bijvoorbeeld veel malen groter dan dat van Apple, IBM of Microsoft ooit is geweest.

Het monopolie van die grote scheepsinstanties werd (letterlijk) aangevallen door piratenschepen. Wat zij teweeg brachten is een gezamenlijke internationale inspanning, die leidde tot het ontstaan van “internationale wateren”. Hiermee kwam eindelijk ook de onmogelijkheid voor ieder individu om een handel route te claimen.
 
Bij piraten kan u overigens ook radiopiraten rekenen, die op hun beurt de overheersing en censuur van grote media-instanties als de BBC ( die radiogolven opeisten) aanvielen.
 
Kortom, piraten hebben historische monopolies – ter land, ter zee en in de lucht – aangevallen. En dit via alle middelen die ze hiervoor nodig achten, wat resulteerde in nieuwe zakelijke kansen.

2. Betaal iedereen hetzelfde

 
Piratenkapiteins hadden een goed zicht op de betaling van hun personeel. Om binnen hun ‘werkkrachten’ een goede teamgeest en dynamiek te laten bestaan, werd iedereen gelijk en op een transparante manier betaald.
 
De piratenbaas had al snel door dat financiële ongelijkheid zou leiden tot een gebrek aan vertrouwen en een onwil om samen te werken. “Vandaag, in een tijdperk waarin de CEO’s honderd keer meer kunnen verdienen dan de gemiddelde werknemer, zien we een deel van die zeventiende-eeuwse wijsheid terug. Er zijn bedrijven die een behoorlijk minimum salaris garanderen en overheden die minimumlonen opleggen.

3. Vind de hiërarchie opnieuw uit

 
Het lijkt onwaarschijnlijk, maar een piratenschip was een toonbeeld van democratie. Iedereen aan boord had een stem. Ze hadden een apart disciplinair comité dat iedereen aan boord een stem gaf. “De eigenlijke macht op het schip lag bij de crew”, aldus  Alexa Clay en Kyra Phillips in hun boek.
 
Ook vandaag zien we gelijkaardige en nieuwe managementstructuren, zoals holocracy, die de klassieke hiërarchie in vraag stellen en de organisatie toch effectiever willen laten werken.
 

boekbusinesshrmanagementpiraten

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken