Griekse IT’ers zoeken massaal andere oorden op
George Vakalopoulos werkte 12 uur per dag van maandag tot zondag voor een klein softwarebedrijf in Griekenland. Hij werd al zes maanden niet meer betaald en financierde zijn eigen zakenreizen, in de hoop dat dingen beter zouden worden. Dit was echter niet het geval. Vakalopoulos verliet Griekenland in 2012 en werkt nu in Zürich, Zwitserland. “Ik had geen andere keuze dan naar het buitenland te vertrekken nadat mijn project gedaan was. Het was het niet meer waard om in Athene te werken onder deze omstandigheden,” vertelt hij aan ZDNet.com.
Dit is geen alleenstaand geval. Duizenden IT-medewerkers hebben het land de voorbije vijf jaar verlaten. Een hersendrainage die zwaar weegt op het land met 317 miljard euro schulden. “De voorbije drie jaar heb ik bijna 80 procent van mijn vrienden, welke bijna allemaal ontwikkelaars zijn, zien vertrekken,” vertelt Panagiotis Kefalidis aan ZDNet.com. Hij werkt nu als software-ontwikkelaar in Canada. Volgens een studie van Endeavor hebben al 200.000 Grieken onder de 35 jaar het land verlaten tussen 2010 en 2013. Het gaat voornamelijk om hoogopgeleide jongeren met kennis in de medische, financiële of IT-sector.
Toekomst
Voor ontwikkelaars lijkt de keuze snel gemaakt. Ervaren C++ en Java-specialisten kunnen namelijk tot het drievoudige verdienen van een Grieks salaris in West-Europa en worden daadwerkelijk betaald zoals hun contract voorschrijft. “De IT’ers die in Griekenland blijven hebben families met kinderen of moeten zorgen voor hun bejaarde ouders. Ook zijn er nog veel IT’ers in het land die nog niet de kans hebben gehad om het land te verlaten, zegt Kefalidis.
Software-ingenieur Paris Apostolopoulos verliet het land een maand geleden en werkt nu in Luxemburg. “Griekenland voelde aan als een kerkhof. Ik moet ervoor zorgen dat mijn kinderen opgroeien in een veilige en stabiele omgeving. Ik hoop dat mijn kinderen zullen begrijpen waarom we moesten vertrekken,” vertelt hij aan ZDNet.com.
Enkel ticket
De helft van de mensen die al zijn vertrokken, zijn niet van plan terug te keren naar Griekenland, zo toont een studie van ICAP aan. “Het feit dat de meeste van deze getalenteerde Grieken niet willen terugkeren (20 procent) of denken dat ze niet gaan terugkeren (30 procent) is extreem triest,” zegt Nikitas Konstantellos, directeur van ICAP. “We moeten niet alleen de leegloop van talent stoppen, maar het talent ook terugkrijgen naar ons land. Dit zou een nationale prioriteit moeten zijn.”