Nieuwe werknemers bedreigen digitale veiligheid
Digital natives overspoelen meer en meer de arbeidsmarkt. Terwijl de babyboomers, digital immigrants, voorzichtig omspringen met digitale risico’s, lijkt dit voor de jongere generaties steeds minder een zorg te zijn. Op die manier kunnen ze de veiligheid van uw onderneming in het gedrang brengen. Dit komt omdat de zogenaamde Millenials een ander perspectief hebben op het gebruik van technologie.
Aangezien de helft van de arbeidsbevolking tegen 2020 zal bestaan uit deze werknemers tussen de leeftijden van 18 en 34, kan het nuttig zijn om de gevolgen van de verjonging even op een rijtje te zetten. Hieronder lijsten we vijf potentiële digitale risico’s op.
1. Millenials gebruiken mobiele toestellen voor privégebruik
37 procent van de babyboomers gebruikt toestellen die hij kreeg van zijn werkgever voor privégebruik. Dit omvat meestal e-mails naar de echtgenoot en het volgen van sportuitslagen. Daar staat tegenover dat 64 procent van de Millenials zijn apparaten gebruikt om sociale media te bezoeken. Tijdens deze bezoekjes houden ze zich tevens niet of maar zelden bezig met de privacy-instellingen, wat het bedrijf ongewenste aandacht kan bezorgen.
2. Millenials passen standaardinstellingen aan
Tijdens het gebruik voor privédoeleinden van toestellen, voorzien door de werkgever, gaan jongere gebruikers vaak veel verder in het personaliseren ervan dan hun oudere collega’s. Dit kan gaan van het installeren van illegale apps tot het jailbreaken van hun toestel. In vele gevallen kan er ook een speciale VPN-app aan te pas komen om geblokkeerde websites toch te kunnen bezoeken. Dergelijke apps omzeilen daarmee ook de veiligheidsinstellingen die het IT-departement heeft ingesteld. Een directe blootstelling aan ongewenste geniepigheden is het gevolg.
3. Millenials komen vaker in contact met “Not Safe for Work” (NSFW)-content
Ruim een kwart van de jongere werknemers bezoeken websites die content kan bevatten die gelabeld wordt als “NSFW”. Dit gaan gaan van online shopping en videostreaming tot seksueel getinte websites. Malware en phishing scams vinden hier een groot deel van hun slachtoffers.
4. Millenials beseffen de risico’s, maar doen er niets tegen
Bijna de helft van de Millenials beseffen dat ze een veiligheidsrisico vormen voor hun bedrijf omwille van hun onlinegedrag. Toch doen ze hier vaak niks tegen om veiligheidslekken te vermijden. Zij gaan er immers van uit dat IT zich wel zal bezighouden met eventuele problemen.
5. De helft van alle werknemers vinden dat zij geen verantwoordelijkheid dragen
Maar liefst de helft van alle werknemers, niet alleen de Millenials, zijn van mening dat zij geen verantwoordelijkheid dragen op het gebied van security. Het feit dat zij niet de eigenaar zijn van hun toestel speelt hier een belangrijke rol in. Ze gaan er immers van uit dat als er iets mis mee is, ze gewoon een nieuw toestel krijgen.
Code Rood?
Experts inzake security zijn het erover eens dat het een goede investering is voor bedrijven om opleidingen te voorzien die hun werknemers leren omgaan met databeveiliging en de beveiliging voor mobiele toestellen. Bovendien moeten werknemers duidelijk op de hoogte gesteld worden van de procedures die zij dienen te volgen indien hun toestel kwijt is of gestolen werd. Ga er echter niet te ver in: een kleine toegeving hier en daar kan goodwill creëren om inschikkelijker te zijn naar de grote lijnen toe. Panikeer nog niet als u dit gedrag bij uw werknemers terugziet; ze zijn nog jong en de jaren van wijsheid komen eraan.