Nieuws

Markt van supercomputers diversifieert

Zowel China als de Verenigde Staten verliezen marktaandeel op het vlak van supercomputers. Toch is de nummer één nog steeds Chinees.

 
De website top500.org verzamelt gegevens van de 500 krachtigste computers ter wereld. Bovenaan deze halfjaarlijkse lijst staat nog steeds Tianhe-2, oftewel Melkweg 2. Het systeem bekleedt deze plek al sinds 2013 en kan 33,36 petaflops aan berekeningen per seconde doen. Oftewel een duizend triljoen per seconde. Dit systeem, op basis van een Intelsysteem, staat in het National Super Computer Centre in Guanghzou.
 
De tweede in de lijst is Titan, het Cray XK7-systeem van het Department of Energy’s Oak Ridge National Laboratory, en volgt met 17,59 petaflops een eind achter de numero uno. Andere opmerkelijke computers in de top tien zijn DOE’s IBM Bluegene/Q sequoia, die 17,1 teraflops per seconde haalt, en de Japanse Fujitsu K computer met 10,51 petaflops.
 
Binnen die top tien was er overigens maar één nieuwkomer: de Saoedi-Arabische Shaheen II, een Cray XC40 systeem van de King Abdullah University for Science and Technology (KAUST). Het systeem haalt 5,536 petaflops per seconde. Het is daarmee pas de eerste supercomputer uit het Midden-Oosten dat de top tien weet binnen te dringen in het 22-jarige bestaan van de lijst.
 
De enige supercomputer in België behoort toe aan Cenaero, een bedrijf dat zich toespitst op berekeningen en simulaties voor ondernemingen. Enkele jaren geleden waren er nog vier Belgische supercomputers in de lijst.
 

Ondanks de overduidelijk suprematie van de Chinese supercomputer ziet de situatie er voor de Chinezen eerder benard uit: in de vorige lijst stonden er nog 61 Chinese systemen in de lijst, dit keer is dat aantal gereduceerd tot 37. De Verenigde Staten leiden nog steeds qua aantal (er is zelfs een lichte stijging van 231 naar 233 systemen), maar toch is dit jaar een historisch dieptepunt voor de Amerikanen. Het aantal Europese systemen is gestegen van 130 naar 141.
 
Toch lijkt het Chinese liedje nog niet uitgezongen te zijn: dankzij computerbouwer Lenovo is er nog hoop. Die fabrikant heeft drie eigen systemen in de lijst, met nog eens 20 systemen samen met IBM. HP voert de lijst aan qua merken met 178 systemen in de top 500, gevolgd door IBM met 111. Cray blijft derde met 71 systemen. Intel overheerst het veld der supercomputers met zijn chips aangezien maar liefst 86 procent van de systemen een Intel herbergen.

businesscrayIBMintelitprofessionallenovosupercomputertianhetitanWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken