12 NASA-missies die echte ‘big’ data opleveren
New Horizons
Eerder deze maand vloog New Horizons op 12.500 kilometer van het vooralsnog onbezochte Pluto. Hierdoor voegde het toestel zich bij de grote groep onbemande ruimtetoestellen die de NASA dagelijks van maar liefst 30 terabytes aan data voorziet. Er wordt verwacht dat New Horizons 5000 keer de hoeveelheid data zal verzamelen dat de Mariner 4 deed 50 jaar geleden.
Advanced Composition Explorer
De Advanced Composition Explorer (ACE) werd in augustus 1997 gelanceerd en vliegt in een baan op het Lagrangepunt L1. Dit punt ligt op de rechte lijn tussen de aarde en de zon en bevindt zich op een afstand van 1,5 miljoen kilometer van de aarde en 148,5 miljoen kilometer van de zon. Deze locatie geeft ACE een uniek uitzicht op de zonnewind, het interplanetair magnetisch veld en hogere energetische partikels versnelt door de zon.
STEREO
STEREO staat voor Solar TErrestrial Relations Observatory en bestaat uit twee bijna identieke observatoria. Beide draaien rond de aarde, waarbij één voorloopt op de aarde en de andere loopt iets achter. STEREO werd gelanceerd in oktober 2006 en heeft erupties van materie van de zon ontdekt welke in staat zijn satellieten en elektriciteitsnetten te verstoren.
Lunar Reconnaissance Orbiter
In juni 2009 werd de Lunar Reconnaissance Orbiter gelanceerd. Dit ruimtetoestel bestudeert de oppervlakte van de maan en helpt NASA te beslissen waar de eerste mensenkolonie op de maan opgebouwd moet worden.
Curiosity Mars rover
Er zijn vijf actieve ruimtemissies op Mars. In maart toonde de Mast Camera op de Curiosity Mars rover beelden van een mineraal bestaande uit twee tinten, welke zich in het zogenaamde ‘Garden City’ bevindt.
Dawn
De Dawn onderzocht in 2011 en 2012 Vesta, de tweede grootste protoplaneet in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter. Momenteel is het toestel in een baan rond Ceres, het grootste lichaam in de planetoïdengordel.
Messenger
Dit ruimtetoestel werd in 2004 gelanceerd en belande in een baan rond Mercurius in 2011. De missie van de Messenger eindigde in april nadat het toestel zonder brandstof kwam te zitten en crashte op de planeet.
Cassini
Buiten ACE werd in 1997 nog een ruimtetoestel gelanceerd. De Casinni bereikte zijn bestemming in 2004 en draait rond Saturnus. Sindsdien onderzoekt het toestel Saturnus, zijn ringen en de velen manen van de planeet. Ook bezorgde Casinni de Huygens lander op Titan, de grootste maan van Saturnus.
Hubble Space Telescope
Eén van de succesvolste en langstdurende missies van NASA is de Hubble Space Telescope. De telescoop werd in 1990 gelanceerd en heeft met zijn duizenden beelden onder andere mee geholpen de leeftijd van het universum de bepalen.
Voyager 1 en 2
Deze tweelingruimtetoestellen werden in 1977 gelanceerd om Saturnus en zijn manen te onderzoeken. De Voyager 2 is het enige mensgemaakte object dat ooit langs Neptunus vloog. De Voyager 1 heeft ons zonnestelsel verlaten in 2012 en zal over 40.000 jaar langs de eerstvolgende ster vliegen.
Juno
Juno werd in 2011 gelanceerd en zal in augustus 2016 arriveren op zijn bestemming, namelijk Jupiter. Dit toestel is het tweede ruimtetoestel gemaakt onder het New Frontiers Program van NASA. Het eerste was de New Horizons, welke eerder deze maand langs Pluto vloog.
Square Kilometre Array
Ook op aarde laat NASA van zich weten. De Square Kilometre Array telescoop staat gepland te openen in Australië en Zuid-Afrika in 2016 en zal alle signalen van kleine antennes over een afstand van 3000 kilometer verzamelen.