In welke soort software bekleedt België een unieke positie?
Bedrijven gebruiken diverse vormen van software: ERP, CRM, content management of business intelligence om er maar enkele te noemen. In al deze categorieën heeft de consolidatie zich ingezet, ook in ons land. Grote partijen zoals SAP kochten andere leveranciers op.
Toch is er één vorm van bedrijfssoftware die aan de dans van de consolidatie lijkt te ontsnappen in ons land: boekhoudsoftware, of beter: software voor bedrijfsbeheer.
Want partijen als Sage, Unit 4, Kluwer, Afas, Winbooks, Wings, Exact doen veel meer dan enkel boekhouding. Met name voor kleine of middelgrote bedrijven zijn ze een krachtig hulmiddel op het vlak van bedrijfsbeheer.
Veldrijden
Er zijn wel al overnames geweest. Zo nam Unit4 het bedrijf C-Logic over, terwijl Sage de bedrijven en/of toepassingen als Bob Software en DBFACT inlijfde. Maar de echte grote consolidatie bleef uit in ons land.
Uit de special rond business & accounting software die Smart Business jaarlijks publiceert, vallen telkens nog tientallen specialisten in boekhoudsoftware op te merken. “België en Luxemburg behoren paradoxaal genoeg tot de meest gefragmenteerde gebieden ter wereld wat betreft het aantal leveranciers en geautomatiseerd beheeroplossingen”, aldus Paul Simons, die de vrij nieuwe functie van Strategy Director vervult bij Sage Belux.
De consolidatie op het vlak van boekhoudsoftware is reeds lang aangekondigd, maar volgens Simons toch nog aan de orde. “Voor het welzijn van de sector en de finale klant dringt zich een consolidatie op”, vult hij aan.
Zo zal hij de meest geschikte aanpak moeten bepalen om Sage’ groei regionaal te bestendigen via strategische partnerships en mogelijke acquisities. Want beheers- en boekhoudsoftware is wat in België of Vlaanderen het veldrijden is in de sport. De strijd wordt vooral lokaal beslecht.