Europa gaat Google, Amazon en andere US techgiganten hard aanpakken
Antitrust:
In april diende Margrethe Vestager, de EU antitrust chef, een formele klacht in tegen Google vanwege misbruik van zijn dominantie in web search. De beschuldiging luidt dat Google bezoekers van rivaliserende sites wegtrekt ten gunste van zijn eigen producten en diensten, met name die voor shoppen.
De Europese Commissie begon ook officiële onderzoeken naar de beschuldiging dat de Androidsoftware voor smartphones de telefoonproducenten dwingt om de services en applicaties van Google te bevoordelen.
De Commissie startte de formele antitrust onderzoekingen naar Googles search praktijken al in 2010. Gedurende de afgelopen jaren hebben concurrenten zoals Microsoft, maar ook mediabedrijven en telecombedrijven zoals Deutsche Telekom, vaak klachten in Brussel neergelegd.
Right to Be Forgotten:
Europa’s hoogste Gerechtshof oordeelde in mei 2014 dat burgers een zogenoemd “Recht op Vergeten” hebben. En dat search engines, ook die van Google, verzoeken van gebruikers om links naar persoonlijke informatie te verwijderen, dienen te eerbiedigen.
Europese wetgevers hebben sindsdien Google opgeroepen om de “right to be forgotten” wet ook buiten de EU toe te passen.
Amazon
Antitrust:
De Europese Commissie opende in juni een onderzoek naar de veronderstelde dominante positie van Amazon op de e-bookmarkt waardoor concurrenten nauwelijks in staat zijn tegen lagere prijzen aan te bieden.
Onderdeel van het onderzoek was het vaststellen of het toegelaten is om van uitgevers te verlangen dat ze de e-commercegigant moesten informeren wanneer deze uitgevers hun boeken tegen gunstiger voorwaarden aan andere digitale retailers aanboden. Officials haastten zich te benadrukken dat het starten van een onderzoek niet wilde zeggen dat Amazon concurrentiewetgeving had overtreden.
Belastingen:
Het EU antitrustbureau publiceerde in januari een voorlopig onderzoeksresultaat dat een belastingovereenkomst tussen Amazon en Luxemburg in de praktijk neerkwam op ongeoorloofde staatssteun doordat Amazon te weinig belasting betaalde.
In mei stelde de EU concurrentieverantwoordelijke actie naar deze ongeoorloofde staatssteun uit. Amazon maakte in mei bekend dat het zijn belastingstructuur ging veranderen. Tot dan had Amazon al zijn omzet in Luxemburg laten vallen. Vanaf mei zal de omzet over de verschillende Europese landen gerapporteerd worden. En in die landen zal daarover belasting betaald worden conform de locale fiscale regelgeving. Een woordvoerder van Amazon ontkende dat deze wijziging tot stand was gekomen onder druk van Europese beleidsmakers.
Microsoft
Right to Be Forgotten:
Microsoft, die eigenaar is van Bing search service maakte in juli 2014 bekend dat het van plan is de lead van Google te volgen. Het maakte daarvoor een online formulier waarmee bezoekers kunnen verzoeken om links te verwijderen naar informatie die hun online privacy zou kunnen schaden.
Antitrust:
In een langlopend antitrust dossier inzake Microsofts sofware en uitwisselbaarheid betaalde Microsoft bijna 2 miljard euro aan Europese boetes. Inclusief een boete in 2013 vanwege het niet nakomen van een eerdere schikking.
Apple
Antitrust:
Europese concurrentie officials bevestigden in april dat ze vragenlijsten hadden gestuurd naar muzieklabels en concurrerende muziekstreamingbedrijven in een poging om bewijs te verzamelen en te besluiten of een antitrustonderzoek naar Apples nieuwe muziekservice zinvol zou zijn.
Belastingen:
Europese antitrust officials openden in juni 2014 een onderzoek naar de fiscale voorkeursbehandeling van Apple door Ierland.
Data privacy:
Zowel Franse, Italiaanse als Spaanse privacy offials kondigden in april aan dat ze onderzoeken waren gestart naar de privacy policies van Facebook. Soortgelijke onderzoeken waren opgestart door Nederlandse, Belgische en Duitse officials. De beleidsmakers vroegen zich af of Facebook afdoende toestemming kreeg van bezoekers wanneer Facebook zich toegang verschafte tot online data van die bezoekers. In mei maakte de Belgische waakhond bekend dat Facebook zich niet hield aan de geldende Europese regelgeving. En vroeg aan Facebook om inzicht te verschaffen in de manier waarop data van burgers verzameld, bewerkt en opgeslagen wordt.
Een Gerechtshof in Wenen verwierp een collectieve aanklacht tegen Facebook gericht op de wijze waarop het sociale netwerk data van gebruikers verzamelt, bewerkt en opslaat. De zaak was aangespannen door Max Schrems, een Oostenrijkse rechtenstudent die ca. 60.000 handtekeningen van over de hele wereld had verzameld. Schrems gaat in hoger beroep.
Het Europese Hof heeft een voorlopig besluit uitgesteld inzake de rechtmatigheid van het doorsturen van Europese Facebook userdata naar de V.S.
Qualcomm
Antitrust:
De Europese Commissie maakte in juli bekend dat het twee antitrustonderzoeken tegen Qualcomm had opgestart, één van de grootste chipproducenten van de wereld. Onderzoekers willen vaststellen of het bedrijf zijn dominante marktpositie heeft misbruikt door financiële voordeeltjes aan klanten aan te bieden wanneer ze alleen Qualcomm-producten zouden aanschaffen. Verder onderzoekt de commissie of het bedrijf zijn producten onder de kostprijs aanbiedt om concurrenten uit de markt te drukken.