10 procent van Belgische bedrijven slachtoffer DDoS-aanval
Gemiddeld 1 op 10 van de Belgische bedrijven heeft al eens een DDoS-aanval moeten afweren. Dat is het resultaat van een studie uitgevoerd door Kaspersky Lab en B2B International. De risico’s zijn ongeveer evenredig verdeeld onder kmo’s en grote bedrijven. Van de kleinere zaken (1 tot 49 werknemers) hebben 11 procent minstens een keer te maken gehad met een DDoS-aanval, er is een kleine stijging naar 12 procent voor bedrijven met 50 tot 249 werknemers en het risico daalt terug voor de grotere Belgische bedrijven naar 9 procent.
Een DDoS of Distributed Denial of Service aanval is erop uit om een server te kortsluiten, doorgaans door deze te overspoelen met verzoeken. Voor een bedrijf betekent dit dat ze enkele uren tot een langere periode hun internetactiviteiten gedwongen moeten staken, met alle gevolgen van dien. Kaspersky roept op tot een betere bescherming. “Veel bedrijven menen nog steeds dat de implementatie van een strategie tegen DDoS te complex en te duur is,” stelt Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux. “De oplossing hiervoor is eenvoudig: leveranciers moeten technische uitdagingen aangaan en een eenvoudig te implementeren en te gebruiken oplossing aanbieden aan hun klanten.”
Kaspersky berekende in een vorig onderzoek dat een DDoS-aanval het op drie na duurste type van cyberinbreuk is voor bedrijven. Dat klinkt nog redelijk, maar een gemiddelde factuur bedraagt toch een flinke 40.000 euro. Voor grote bedrijven loopt dat nog hoger op, tot 367.000 euro voor investeringen nodig na een DDoS-inbreuk. Een van de gevolgen van een DDoS-aanval kan gegevensverlies zijn, een gevaar dat bij de kmo’s met 49 tot 249 het grootst was: 7 procent van hen gaf aan data kwijt gespeeld te zijn na een dergelijke inbreuk.
Op 26 november organiseren ZDNet en Smart Business een gratis seminar rond Business Continuity & Cloud. Voor meer informatie en mogelijkheid om in te schrijven, kan u terecht op www.businessmeetsit.be