Antivirussoftware is open deur voor hackers
Wat als de producten die bedrijven aanschaffen om hen te beschermen er net voor zorgen dat hackers zonder problemen het bedrijfsnetwerk onveilig kunnen maken? Het is een scenario dat voor verschillende onfortuinlijke organisaties de voorbije jaren realiteit is geworden. Volgens veiligheidsexperts wordt er namelijk te weinig aan gedaan om antivirussoftware lekvrij te maken en zijn de veiligheidshiaten bovendien erg eenvoudig te ontdekken.
Tientallen lekken
Sinds juni hebben veiligheidsexperts tientallen kwetsbaarheden teruggevonden in antivirusproducten van Kaspersky Lab, ESET, Avast, AVG Technologies, Intel Security en Malwarebytes. Aangezien delen van de software over systeemrechten beschikken, kunnen deze lekken ervoor zorgen dat hackers toegang verschaffen tot in de verste uithoeken van een netwerk. Cybercriminelen zijn zich maar al te bewust van dit veiligheidshiaat en richten hun pijlen met name op de computersystemen van bedrijven.
Een voorbeeld van hackers die antivirussoftware misbruikten is de bende ‘The Mask’, welke begin 2014 werd opgedoekt. De groep criminelen wist toegang te verschaffen tot computers van honderden private en overheidsinstanties in meer dan 30 landen. Ook bleek uit de gelekte documenten van Hacking Team dat zij producten verkochten die misbruik maakten van veiligheidshiaten in antivirussoftware.
Risico waard?
De vraag die verschillende veiligheidsexperts zich dan ook met recht stellen, is of het wel verstandig is om antivirussoftware te installeren. Dergelijke producten kunnen computers immers niet beschermen tegen nieuwe en gesofisticeerde malware en de verschillende lekken bieden bovendien een open deur voor hackers.
Wel is antivirussoftware goed in het beschermen van gebruikers tegen zichzelf, zoals bij het downloaden van riskante software en klikken van slechte links. Vandaar dat veiligheidsspecialisten nog steeds overtuigd zijn van het nut van antivirussoftware voor consumenten en kleine bedrijven.