Nieuws

Hoe start ik een webwinkel?

Een webshop opstarten vraagt niet alleen kennis van ICT en zakelijk inzicht, maar heeft ook wettelijke en fiscale impact. Je leest hier enkele praktische tips voor de beginnende webondernemer.

 
Je kunt nog zo’n goed idee hebben maar als niemand op je producten zit te wachten, heeft het weinig zin een webshop te beginnen. Indien je al een bestaande winkel hebt, weet je dat er behoefte is aan een bepaald soort goederen. Met behulp van een webshop, kun je je afzetmogelijkheden vergroten. Mocht je als startende ondernemer uit het niets een webshop willen beginnen, kun je overwegen eerst
eenmarktonderzoekuit te voeren. Hiermee weet je zeker naar welke producten vraag is en voorkom je dat je veel tijd en geld besteed aan een webshop die geen klanten heeft. Kortom, maak een goed ondernemingsplan. Ben je er zeker van dat je een webshop wilt opstarten? Dan volgen hier een aantal tips waar je aan kunt denken.

BTW-nummer

Omdat in een webshop producten worden verhandeld, ben je als eigenaar van de digitale winkel automatisch ondernemer. Dat houdt in dat je jezelf moet registreren bij de Kruispuntbank Ondernemingenen een btw-nummer moet aanvragen. Ook moet je over de verkochte producten btw
berekenen en afdragen.

Concept

Niet alleen de producten, ook het uiterlijk van je webshop is belangrijk. Een onoverzichtelijke site wordt even snel weer verlaten als gevonden. Over het algemeen moeten klanten binnen twee keer klikken het product kunnen vinden, anders gaan ze weg. Zorg ook voor grote en duidelijke afbeeldingen en specificaties van de producten die je aanbiedt. Klanten kunnen ze immers niet zelf bekijken of vasthouden. Daarom is het van belang dat de eigenschappen van de producten duidelijk worden omschreven. Vermeld bijvoorbeeld duidelijk de afmetingen van de spullen die je levert.Denk ook na over een goede bedrijfsnaam en dito domeinnaam. Als deze gemakkelijk te onthouden is, heb je kans dat klanten niet alleen via Google binnenkomen, maar ook direct het adres intypen.

Systeem

Achter een goede webshop zit een goed systeem. Er zijn goedkope softwarepakketten te koop waarmee je eigenhandig je eigen webwinkel kunt bouwen. Het is alleen aan te raden hiermee te werken als je zelf de nodige kennis over het bouwen van websites hebt. Indien je een professionele webshop wilt en er landelijk mee wilt verkopen, is het aan te raden een professionele webdesigner in te huren. Wanneer je een webshop aanschaft met Content Management Systeem(CMS) kun je zelf gemakkelijk de inhoud van je website aanpassen zonder dat je verstand van webdesign hoeft te hebben.

Beveiliging

Let er op dat je website snel bereikbaar is en bezoekers niet lang moeten wachten totdat allerlei Flash animaties zijn geladen. Dit gaat snel irriteren en jaagt klanten weg. Je webshop moet ook door meerdere browsers bekeken kunnen worden; niet iedereen gebruikt Internet Explorer. Zorg er ook voor dat je webshop goed is beveiligd, vooral wanneer je online je klantgegevens bewaart.

Betaalmogelijkheden

Gekochte producten moeten worden afgerekend. Zorg ervoor dat je klantendiverse mogelijkhedenhebben om af te rekenen, bijvoorbeeld door middel van credit card of eenmalige machtiging. Een handig betaalsysteem is iDeal, waarmee klanten kunnen betalen door middel van internetbankieren bij hun eigen bank.

Reclame maken

Ook voor een webshop moet je reclame maken; je staat niet automatisch bovenaan de zoekresultaten van Google. Het bouwen van links naar je website en het aanmelden bij diverse zoekmachines is een goed
begin.

Wetgeving

Voor het runnen van een webshop zijn diverse wettelijke regels vastgesteld. Sinds 2014 werd dit geheel van regels verstrengd; sla er de wettekst dus op na vooraleer je begint. Overtredingen kunnen namelijk
zwaar beboet worden.

businessdigital commercesmart business 150tipwebwinkel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren