Fintech-bedrijf Swift lanceert veiligheidsplan na lucratieve hack
De Belgische fintechfirma Swift ziet zich genoodzaakt om met extra veiligheidsvoorstellen te komen, nadat hackers een zeer succesvolle aanval uitvoerde via diens software. Swift, dat een beveiligd communicatiesysteem voorziet voor banken, zal deze week tijdens een conferentie in Brussel een vijf punten-plan ontvouwen, dat laat Reuters weten.
Bangladesh
Cybercriminelen slaagden erin om in te breken op het Swift-systeem van de centrale bank van Bangladesh, waardoor ze via berichten 81 miljoen dollar konden ontvreemden aan de Federal Reserve Bank van New York. Swift liet eerder al weten dat het ontdekt had dat de Bangladesh-hack geen geïsoleerd geval was. Nu zijn er meer details bekend over de andere incidenten. Een gelijkaardige aanval werd vorig jaar in Ecuador bij de Banco del Austro uitgevoerd, waarbij de hackers aan de haal gingen met twaalf miljoen dollar. Rond diezelfde periode probeerde men ook aan de Tien Phong Bank in Vietnam geld te ontfutselen via Swift, maar dat werd verijdeld.
“Geen politieman”
De reeks incidenten noopt Swift ertoe om actie te ondernemen om het vertrouwen in diens software te herstellen. CEO Gottfried Leibbrandt zal het nieuwe plan persoonlijk uit de doeken doen in Brussel. Leibbrandt zal onder andere strengere richtlijnen voorstellen waarmee banken kunnen nagaan of hun Swift-procedures wel veilig genoeg zijn.
Maar de software-ontwikkelaar wil ook dat banken zelf het initiatief nemen en meer informatie onder elkaar delen, om hun beveiliging up-to-date te houden. Leibbrandt is van oordeel dat de primaire oorzaak van de hacks niet de software is, maar de gebruikers. Het bedrijf wijst erop dat ook andere autoriteiten hun verantwoordelijkheid moeten opnemen voor de beveiliging van financiële diensten. “Swift is niet almachtig, wij zijn geen regulator en geen politieman,” verklaart Leibbrandt.