IoT Convention Europe 2016: grootsheid in kleine dingen

Het internet of things is meer dan een slimme koelkast. Dat werd gisteren bewezen op het Internet of Things Convention Europe, in Brussel. Zo'n vierhonderd bedrijven verzamelden om workshops bij te wonen, nieuwe toepassingen ontdekken en van gedachten te wisselen over het fenomeen dat de wereld in sneltempo overrompelt.

 
Op de Internet of Things Convention Europe werden nieuwe technologieën gepresenteerd die onder werden gebracht in verschillende categorieën, zoals gezondheidszorg, smart cities, slimme huisapparaten, IoT-enablers en zakelijke toepassingen. Is België klaar voor de revolutie?
 
“België staat absoluut niet achter tegenover de buurlanden,” weet Sven Beauprez, vicevoorzitter en stichter van IoTBE, te zeggen. Smart Business sprak met hem na zijn presentatie over de mythes en valkuilen van het internet der dingen. “Maar er is wel nog veel werk voor de boeg, en we mogen geen moment meer aarzelen. We moeten paraat staan voor de uitdagingen die het internet of things met zich meebrengt.”
 
Enkele uitdagingen situeren zich bijvoorbeeld op het gebied van privacy en beveiliging, volgens Beauprez. Hoe veilig zijn wearables en andere geconnecteerde toestellen? Wat bijvoorbeeld met geïmplanteerde apparaten: kan een pacemaker gehackt worden? “Vast en zeker. De hardware die voorheen geproduceerd werd is zeer onveilig. We hebben nog ontzettend veel werk om IoT-apparaten op dat niveau te gaan beveiligen.”
 

 

Intelligentie aan de lopende band

Een andere uitdaging ziet Beauprez in de overweldigende hoeveelheden data die IoT-toestellen kunnen vergaren. Dataverwerking en analytics is dan ook een zeer gewilde toepassing, weet ook Rachel Alexander bij Hifluence.  Het bedrijf uit Kontich richt zich op het analyseren van al die data met behulp van hun oplossing Omina, een presciptive analytics-systeem.
 
De ongestructureerde data die verzameld wordt door de apparaten wordt door het platform verwerkt en geanalyseerd, met het oog op meer inzicht in en de optimalisatie van bedrijfsprocessen. Bovendien is het systeem uitgerust met hetzelfde AI-systeem als Google’s AlphaGo, waardoor het intelligente beslissingen kan nemen. Op een productielijn bijvoorbeeld kunnen IoT-toestellen door de verbinding met Omina, signaleren waar een component niet goed geïnstalleerd is, en worden de toestellen na dat punt gewaarschuwd voor een mogelijke vertraging.

One-hour delivery

Op de beurs werd daarnaast duidelijk dat een andere populaire toepassing van IoT-toestellen zich afspeelt in de logistieke sector. Met Securysat wordt het bijvoorbeeld makkelijk om te allen tijde op de hoogte te zijn van de activiteiten van een wagenpark. Hun oplossing bestaat uit kleine, geconnecteerde toestellen die in voertuigen worden bevestigd, waarna via de applicatie realtime kan worden gevolgd waar elke wagen zich bevindt.
 
Daarnaast wordt data opgeslagen over de route, snelheid en andere info, zodat ook die kan worden geanalyseerd. Handig voor toepassingen zoals e-commerce, waarbij de nood aan snelle leveringen steeds groter wordt. Zo kan bijvoorbeeld een klant worden gelokaliseerd op de kaart, en kan meteen worden gezien welke chauffeur in beweging is, en zich het dichtst bij de bestemming bevindt. Bestellingen binnen het uur worden op die manier een realiteit.
 

 

Slimme parking

Daarnaast werd veel aandacht besteed aan de toepassingen voor smart cities. Smart cities zijn de steden van de niet zo verre toekomst, waarin bestaande infrastructuren worden voorzien van de nodige IoT-applicaties. Zo kan de data onder andere gebruikt worden om pakweg het openbaar vervoer of het energieverbruik te verbeteren. Hydroko presenteerde zo slimme accessoires voor watermaatschappijen. Met HydroKonekt Smart kunnen zowel leidingen op afstand worden gecheckt op een lek, en wordt het mogelijk om op elk moment te waken over het budget.
 
Engie M2M pakte op hun beurt uit met hun oplossingen die onder meer voor een vlottere distributie van parkeerplaatsen gebruikt kunnen worden. Dankzij een ronde sensor die in de grond kan worden geplaatst, wordt op afstand zichtbaar welke plaatsen bezet zijn. En dat zonder een omslachtige, ondergrondse bekabeling.
 

Nieuw tijdperk

Ondanks de hoeveelheid werk die België voor de boeg heeft, lijkt de toekomst van internet of things gebeiteld. Veel van de gepresenteerde IoT-toepassingen klinken als toekomstmuziek, hoewel die indruk wellicht bedriegt. Geconnecteerde apparaten wordt immers nu al volop ingezet in de meest uiteenlopende sectoren. Slimme huizen, fabrieken en steden staan met andere woorden voor de deur. Bij die aankomende kentering horen bepaalde verantwoordelijkheden, zoals meerdere sprekers zich lieten ontvallen. Zo zijn security, privacy en dataverwerking factoren waar nog veel ruimte voor verbetering is. De kansen overtreffen evenwel de bezwaren, bleek op de conventie: het internet der dingen is er om te blijven.
 
 
 

belgischbusinesseventinternet of thingsinternet of things convention europeiot

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken