IP-camerabewaking in opgang bij kmo’s
De markt voor IP bewakingscamera’s die verbonden zijn met het internet heeft een hoge vlucht genomen. De stijgende verkoop begint zelfs de traditionele CCTV camera’s te overvleugelen. De trend is het resultaat van een dalende kostprijs en een grotere capaciteit van de bestaande IP-alternatieven, gekoppeld aan de huidige smartphonecultuur.
“Er hangen nog heel wat traditionele CCTV-camera’s in gebouwen, maar IP-systemen zijn deze aan het voorbijsteken door hun verbeterde efficiëntie in verhouding met de kosten,” zegt Graeme Reardon, managing director bij D-Link voor Australië en Nieuw-Zeeland. Dergelijk digitale bewakingssystemen bestaan vaak ofwel uit individuele camera’s met elk een eigen IP, of een opname-unit gebaseerd op één IP-adres.
Geen nachtelijke uitjes meer
Het voordeel van bewakingscamera’s met een mobiel platform is duidelijk: je kan de beelden zo goed als altijd en overal checken. Bovendien zijn de gemaakte videobeelden te behandelen als onderdeel van je data: je kan ze archiveren of er analytics op uitvoeren.
Traditionele systemen kunnen je een waarschuwing sturen wanneer ze iets ongewoon detecteren, maar om vast te stellen wat er mis is, moet je zelf op de site gaan kijken. Verloren moeite als het om een vals alarm gaat. Zo lang je een degelijke internetverbinding hebt, hoef je met IP-camera’s enkel maar een app te openen om te controleren wat er gaande is. Volgens Reardon is dit de belangrijkste reden waarom zoveel kmo’s opteren voor de technologie. “Het is een grote besparing op het vlak van gemoedsrust en beveiliging.”
Hybride
De meeste IP-systemen hebben tegenwoordig wel een of andere vorm van analytics ingebouwd, ook al is het maar een detectiesysteem dat kan bepalen wanneer de camera beter overschakelt van lage naar hoge resolutiebeelden. Geavanceerde features zoals gezichts- of objectherkenning blijven een hoger prijskaartje dragen, maar ook dat zou in de toekomst kunnen krimpen naarmate de technologie meer verspreid raakt.
Een manier voor kmo’s om de voordelen van IP-camera’s te plukken zonder dat ze daarbij hun bestaande CCTV-netwerk helemaal te moeten vervangen, is een hybride systeem. Hierbij worden camera’s op een gesloten circuit gekoppeld aan een centrale digitale module, die het mogelijk maakt om de beelden via een internetverbinding op te vragen. Analytics moet je hier echter niet verwachten.
Obstakels
Geen voordelen zonder nadelen. IP-camera’s hebben heel wat bandbreedte nodig om data te kunnen versturen. Verder rijzen er ook vragen over de beveiliging van de videobeelden zelf. Verbeterde netwerken en nieuwe formules van telecomproviders zorgen voor oplossingen voor het eerste obstakel, en ook de camera’s zelf worden slimmer in hoe ze hun beelden comprimeren.
Het security-vraagstuk is een ander verhaal. Cybercriminaliteit neemt hand over hand toe, en elke toepassing die verbonden is met het internet is een potentieel hackbaar slachtoffer. Dit blijft voor de hele IoT-sector een harde noot om te kraken. Zorgen dat de toegang tot de data voldoende beschermd is, is maar de basis. Koppel je de beelden aan andere systemen in je bedrijf, dan moet je ervoor zorgen dat je overal hetzelfde niveau van beveiliging hanteert en geen zwakke plekken creeërt. Ook het aantal personen dat toegang heeft tot de data, beperk je beter zo veel mogelijk.